Bemutatták az Öltések üzenete című kötetet Gyergyószentmiklóson

Hegyi Zsuzsánna 2019. szeptember 26., 20:27

Öltések üzenete címmel jelent meg Kisné Portik Irén népi szőttesek, varrottasok, hímzések öltéstechnikáit bemutató kötete. A könyvet szerdán mutatták be a gyergyószentmiklósi közönségnek.

Fotó: Hegyi Zsuzsanna

„Kézműves értékeink védelmében vannak szakszerű gyűjteményeink, korszerű tárolást és bemutatást biztosító múzeumaink. Kulturális javaink mégis veszélyben vannak, mert javarészük előállítási technikáit nem ismerjük. Különösen népi szőttesek, varrottasok, hímzések elkészítésének sokoldalú ismerettárát fenyegeti nagy veszély. Ebben nyújt segítséget ez a kiadvány” – írja könyvajánlójában Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

A kötetet szerdán mutatták be Gyergyószentmiklóson. Az eseményen Balázs Katalin újságíró, riporter kérdezte a könyv íróját, Kisné Portik Irén, néprajzkutatót. Bár tartalmában igen gazdag a kötet, a szerző sajnálatára, az anyagiak hiánya miatt csupán alig több mint hetven oldalas lett.

{A}

A bemutatón első körben az derült ki, hogy a széleskörű kézműves családból származó néprajzkutató legelső kézimunkáját négyévesen készítette. Bár fiatal szülők gyerekeként cseperedett, mégis úgy adódott, hogy a nagymamák nevelték. Apai nagyanyja gyönyörű szőtteseket készített, tőle olyan mintaneveket ismert meg, amelyekkel Gyergyóremetén más nem találkozott. Anyai nagyanyja pedig a varrás-hímzés világába vezette be. Felmutatva a szépen kivarrt párnahuzatot Kisné Portik Irén elmondta „ez volt az a kézimunka, amit nagymamám készített és én ezen hajtottam annak idején álomra a fejem, amikor csodálatos meséit mondogatta. Ez a párnahuzat mind a mai napig a környezetemben van, erre úgy emlékszem, mint indulásomnak gyönyörű ihletője”.

A könyvbemutatón elhangzott, hogy a varróasszony sohasem dolgozik magának, és a tudását mindig átadja a következő generációnak. A varrás maga pedig nyugtatóan hat az emberre.

Fotó: Hegyi Zsuzsanna