Kifogásolják az építőtelepi viszonyokat a felújítás alatt lévő lakóövezetben

Kovács Attila 2019. szeptember 26., 21:54

Kezdték megunni az építőtelepi körülményeket a csíkszeredai Kalász lakóövezetben élők, a tavaly ősszel elkezdett felújítás több panaszos szerint túl lassan halad. Az alpolgármester szerint idén a legtöbb munkálat elkészül, a Tető utcát is felújítják.

A lakótelep felújításának jelentős része elkészült, de még van tennivaló Fotó: Gábos Albin

Tereprendezés, ásás, átalakítás van folyamatban a lakótelep alsó részén, a Szent Ágoston téren, ahol korábban parkolók, és egy kis park is volt, nyárfákkal. Ezekből már semmi sem maradt, a fákat kivágták, a lépcsők, padok, burkolatok eltűntek, kotrógépek ásnak, ottjártunkkor a lépcsősor felőli járda utolsó maradványait szaggatták fel.

Ez a terület is új arculatot kap, jelenleg viszont a város alsó részéből érkezők a lépcsősoron nem, csak a Hunyadi János utcán tovább haladva, vagy a Szent Ágoston templom melletti kiszélesített földúton juthatnak fel a lakótelep felső részébe.

{A}

A helyszínen azt láttuk, hogy

a legtöbb parkoló burkolását már befejezték, csak a kopóréteg elterítése van még hátra az aszfaltozott részeken.

Ez a Tető utca északi végén, ennek közelében, illetve a szintén az utcából nyíló, a tömbházak között kialakított kisebb parkolók esetében is így van, akárcsak a Hunyadi János utca felső részén.

Fotó: Gábos Albin

Több lakó viszont elégedetlen a körülményekkel. Az újjáépítésre váró lépcsősor, ahol két hónapja fektették le az esővíz-elvezető rendszer vezetékeit, azóta is szétdúlt állapotban van, és nem használható. A Tető utcában az utóbbi hetek időjárása miatt vastagon állt a por, a forgalom miatt pedig porfelhők nehezítették az ott lakók és közlekedők mindennapjait, akik attól tartanak, hogy esőzések után a sár okoz majd gondokat.

Az utca a korábbi ásások miatt hepehupás, elhanyagolt állapotokat mutat,

a társasházakat szükség esetén egy mentőautó nehezen tudná megközelíteni.

Fotó: Gábos Albin

Mivel a közvilágítási rendszer is újjáépítés alatt áll, esténként sötétbe borul a lakótelep, és ilyen körülmények között kell botorkálni. Volt aki szóvá tette azt is, hogy hosszabb ideig csak néhány munkás dolgozott a területen, és úgy vélte, a felújítás az elvártnál, lehetségesnél lassabban halad.

Mint minden beruházásnál, itt is adódnak akadályok, problémák, de azon vagyunk a kivitelezővel, tervezővel, hogy ezeket sorra megoldjuk. A terepviszonyokból, földben lévő hálózatok állapotából adódó kisebb-nagyobb problémákat heti rendszerességgel orvosoljuk

– vázolta kérdésünkre Szőke Domokos. Az alpolgármester hozzátette, a szerződés szerint

még négy hónap van hátra a beruházásból, és minden jel arra mutat, hogy problémáktól függetlenül ez idő alatt be lehet fejezni a munkát.

A közvilágításról azt mondta, részlegesen helyreáll a napokban, és ahogy elkészül egy új szakasz, azt is be fogják üzemelni. Megtudtuk, hogy a Tető utcában jövő héten elkezdik az útfelújítást, a Szent Ágoston tér kialakítását idén be kellene fejezni, a lépcsősor viszont elképzelhető, hogy csak jövőre készül el. Mindezt az időjárás is befolyásolhatja – részletezte.

Fotó: Gábos Albin

Szőke szerint nem egyszerű feladat az akadálymentes közlekedés biztosítása, mivel teljes felújításról van szó, ugyanakkor a tél beállta előtt ezt is ellenőrzik, és ha szükség van rá, javításokat végeznek. ,,A Kalász negyed egy nagy lakótelep, sajnos képtelenség úgy teljesen felújítani, hogy ne okozzunk kellemetlenségeket. Mindenkitől elnézést és megértést kérünk, és bízom abban, hogy a munkálatok befejezésével a lakók többségét kárpótolja a felújított lakónegyed, mint ahogy ez más lakóövezetekben is tapasztaltuk az elmúlt évek során” – értékelt az alpolgármester.