Használható a Homoród utcai híd Székelyudvarhelyen

Kovács Eszter 2019. szeptember 26., 13:50

Hosszas engedélyeztetési huzavona előzte meg a székelyudvarhelyi Homoród utcai hídfelújítást: a vízügyi hatóság az átkelő szintjének megemelését kérte, ez azonban ellehetetlenítette volna a patakmeder melletti portákra való bejárást.

Meredek a fel- és lejárat, ellenben sokkal tartósabb szerkezete van az új hídnak Fotó: Beliczay László

Múlt héten aszfalt is került az új hídszerkezet felületére, így feloldották a forgalomkorlátozást. A helybéliek a közösségi oldalon osztották meg nemtetszésüket a beruházás kapcsán, főként a híd megemelt feljárójában találtak kivetnivalót.

A híd nem véletlenül vagy műszaki tévedés miatt lett magasabbra emelve

– nyomatékosította újfent Ember Attila, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal referense.

{A}

„A vízügyi hatóság az árvízvédelmi előírásoknak megfelelően csak a kivitelezésnek ezt a formáját hagyta jóvá. Az utca aszfaltszintje és a híd szintje közötti eltérés körülbelül 20–25 centiméter” – jegyezte meg az illetékes. Hozzátette,

amennyiben fokozatos felvezetőt és levezetőt alakítottak volna ki a híd feljárataihoz, úgy a patak közvetlen közelében lévő ingatlanokhoz nem lehetett volna gépjárművel ráfordulni.

Fotó: Beliczay László

Korábban, a régi híd állapotára hivatkozva, súlykorlátozást vezettek be a Homoród utcában. Mint akkor a hivatal sajtóosztályától megtudtuk, az új szerkezet elbírná ugyan a teherforgalmat, a Homoród utca azonban nem, ezért a 3,5 tonnánál nagyobb teherautók az átkelő elkészülte után sem hajthatnak majd be az utcába.