Szent Kozma és Szent Damján napja

Molnár Melinda 2019. szeptember 26., 11:26

Az ókeresztény korban élt vértanúkat, Kozmát és Damjánt a keleti és a nyugati kereszténység is szentként tiszteli. A magyar Szent Korona görög koronaként emlegetett részén, a bal oldalon Szent Kozma, a jobb oldalon Szent Damján arcképe látható.

Többek között az állatorvosok védőszentjei is Fotó: Barabás Ákos

Ikrek és keresztény orvosok voltak, embereket és állatokat is gyógyítottak. Soha nem fogadtak el pénzt sem a gyógyításért, sem a patikaszerekért, jó cselekedeteikkel sokakat megnyertek a kereszténységnek. A Diocletianus-féle keresztényüldözés alatt „ingyen orvosló apostolokként” állították őket bíróság elé.

Megtagadták a pogány áldozatbemutatást. Többféle kínzásnak vetették alá, egyik sem fogott rajtuk, végül 303-ban lefejezték őket. Konstantinápolyban épített bazilikájuk zarándokhellyé vált. Éjszaka ott aludtak a betegek, abban a hitben, hogy álmukban meggyógyítja őket a két orvos, vagy gyógymódot javasolnak. A csodás gyógyulásokra feljegyzések is utalnak.

Számos orvosi társaság, orvosi fakultás patrónusai, a dajkák, az orvosok, a patikusok, a sebészek, a betegek, az illatszerészek, a kötszerkészítők, a fodrászok, a szatócsok, a fizikusok, a fogorvosok, állatorvosok és cukrászok védőszentjei. Helység- és családnevek őrzik hajdani népszerűségüket, például Csíkkozmás vagy Demjén és Demény. A néphit szerint a Damján-kenőcs elűzi a pestist és minden nyavalyát. Használják ótvar, illetve köszvény ellen is.

Templombúcsú

Marosvásárhelyen a védelmükbe ajánlott cserealji plébániatemplomban a búcsús szentmise ma 18 órakor kezdődik, főcelebránsa és szónoka Balla Árpád ezüstmisés plébános lesz Szászrégenből.