Több ezer diák érkezett autó nélkül iskolába

Bíró Blanka 2019. szeptember 25., 21:11

Sepsiszentgyörgy minden iskolája csatlakozott az Európai Mobilitási Hét keretében szervezett programokhoz. Az önkormányzat által meghirdetett Sétálj velünk iskolába! akcióhoz több ezer diák, szülő és pedagógus csatlakozott, a gépjárművel való közlekedés valamelyik alternatíváját választva.

Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Az iskolák bejáratánál végzett felmérés szerint a tanulók 60,7 százaléka gyalog, 4,3 százaléka kerékpárral, 3,9 százalék rollerrel vagy gördeszkával érkezett reggel az iskolába. A diákok 11,1 százaléka választotta a tömegközlekedést, a maradék 20 százalék pedig ezen a napon is autóval jutott el az iskolába. A felmérést szerda reggel az iskolák bejáratánál végezte el harminc önkéntes.

A város legmobilisabb iskolájának a Mihai Viteazul Főgimnázium bizonyult: a pedagógusok és a diákok részt vettek a keddi közös tornán, szerdán pedig az itt tanulók közel 90 százaléka érkezett autó nélkül az iskolába.

{A}

A Nicolae Colan Általános Iskolába érkeztek a legtöbben biciklivel, a Református Kollégiumba a legtöbben rollerrel vagy gördeszkával, míg gyalog a legtöbb tanuló a Gödri Ferenc Általános Iskola kapuján sétált be szerda reggel.

A figyelemfelkeltő akció legfontosabb célja tudatosítani a lakókban és diákokban, hogy a gépjármű-közlekedésnek több alternatívája is létezik: lehet utazni busszal, közlekedni kerékpárral, rollerrel vagy görkorcsolyával, illetve gyalog is el lehet jutni az iskolába, munkahelyre.