Aszfaltozás, hídépítés Székelyszenttamás és Oroszhegy között

Fülöp-Székely Botond 2019. szeptember 26., 16:00

Elkezdődött a Székelyszenttamás határában beszakadt útszakasz kijavítása, így csak egy nemrég rendbe hozott terelőúton lehet közlekedni Ülke irányába. Ezzel párhuzamosan zajlik az első aszfaltréteg leterítése az említett 34-es községi úton, ahol egy hidat is fel fognak újítani.

Vasbeton cölöpök kerülnek a földbe, hogy ne szakadhasson le újból az út Fotó: Beliczay László

Összesen 43, egyenként 14 méter hosszúságú vasbeton cölöp földbe ágyazásával igyekeznek stabillá tenni a Székelyszenttamás határában beszakadt, mintegy hatvan méteres útszakaszt, ahol a tavaszi áradások óta nem lehetett közlekedni a földrétegek elcsúszása miatt – számolt be a folyamatban lévő munkálatokról lapunknak Bálint Elemér Imre oroszhegyi községi polgármester.

Mint mondta, az építkezést több tanulmány, tervezés és a különböző engedélyek beszerzése előzte meg, ezért úgy gondolja, hogy a bürokráciához képest viszonylag hamar elkezdődhetett a kivitelezés.

Drága munkálat

Összesen 740 ezer lejbe kerül az útszakasz rendbetétele, amelynek finanszírozásából a helyi önkormányzat mellett Hargita Megye Tanácsa is részt vállalt, továbbá kormánytámogatásra is számítanak – magyarázta Bálint. Érdekességként elárulta, hogy

a földbe helyezett betonoszlopokat különleges érzékelőkkel látták el, amelyek pontos adatokat rögzítenek a talaj esetleges későbbi mozgásáról.

Az összegből egy elkerülő utat is kialakítottak az építkezés idejére – 190 ezer lej értékben –, amelyen a 134B jelzésű megyei út és Ülke között lehet közlekedni. Ennek egyik ága Székelyszenttamásra, a másik a Szejkefürdőhöz közeli részre vezet. A polgármester reményei szerint

két-három héten belül befejeződik a kivitelezés,

így lehet majd közlekedni a 34-es községi úton.

Fotó: Beliczay László

Terítik az aszfaltot

Korábban 8 millió lejes támogatásért pályázott sikeresen az Országos Vidékfejlesztési Programban (PNDL) a helyi önkormányzat, így folyamatban van a Székelyfancsal és Székelyszenttamás közötti útszakasz leaszfaltozása is. Az út utóbbi településhez közeli részén a Viadukt Kft. látott munkához, míg a másik szakaszon az ING Service Kft. dolgozik.

Eddig a munka 60–70 százalékával készültek el, év végéig remélhetőleg a teljes szakaszon le lesz terítve az aszfalt alapréteg

– nyilatkozta a polgármester. A kopóréteg leterítése, a bejáratok leaszfaltozása és egyéb kisebb munkálatok jövőre maradnak.

Aszfaltoznak is Fotó: Beliczay László

Bálint Elemér Imrétől azt is megtudtuk, hogy a munka részeként hamarosan újjáépítenek egy régi, a Ballé-patakon átívelő hidat Ülke bejáratánál. Ez árvízvédelmi szempontból fontos, éppen ezért az új átkelő jóval nagyobb lesz a réginél. A tisztségviselő szerint ez is megvalósul idén.

Vass Ignác ülkei lakos lapunknak elmondta, nagyon örül a folyamatban lévő munkálatoknak, hiszen sohasem volt aszfalt az említett útszakaszon, így csak poros úton közlekedhettek. Már azt gondolta, hogy az önkormányzat megfeledkezett az ülkei és a székelyfancsali lakosokról, de jó, hogy ez mégsem így történt, és náluk is felújításokba fogtak.

{A}