Rangos díjat nyert a Maros megyei fürdőváros

Szász Cs. Emese 2019. szeptember 26., 09:12

A legsokoldalúbb fürdőváros címmel tüntette ki az országos balneoturisztikai kongresszus Szováta városát a hétvégén. Fülöp László polgármester úgy látja, Szovátának nem a belföldi fürdőtelepülésekkel kell versenyeznie, hanem a nyugatiakkal.

A számok is azt mutatják, hogy a turisták szeretik a Maros megyei fürdővárost Fotó: Haáz Vince

A Romániai Balneoturisztikai Patronátus (Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania - OPTBR) legfőbb célja a romániai gyógyturizmus népszerűsítése, fejlesztésének elősegítése, egykori jó hírnevének visszaszerzése. Ennek érdekében szervezi évente sorra kerülő országos kongresszusát is, amellyel lehetőséget teremt a fürdővárosok, települések, vendéglátó egységek, szállodák vezetői számára találkozni, tapasztalatokat, javaslatokat megosztani, ötleteket gyűjteni, kapcsolatokat teremteni, és közösen terveket szőni.

Nyugattal kell versenyezniük

A négynapos kongresszus fő eseménye volt a díjátadó gálaest, amelynek részeként a szervezet különböző kategóriánként díjazott településeket, üdülőközpontokat és szállodákat. Ezen

a díjátadón lett Szováta az úgynevezett „legsokoldalúbb turisztikai célpont” kategória nyertese.

Szováta polgármestere, Fülöp László úgy véli, ebben az elismerésben gyakorlatilag minden benne van: az is, hogy fontos turisztikai célpont, és az is, hogy balneoterápiás szolgáltatásairól híres, de a szovátai infrastruktúra, a virágok, a város és a környezete is.

Turisztikai elismerés Szovátának Fotó: Haáz Vince

„A díj elismerés a munkánk iránt. Nagy öröm ez, de én úgy vélem, nekünk nem a belföldi fürdőtelepülésekkel kell versenyeznünk, hanem a nyugatiakkal. Tehát a szolgáltatásaink olyan színvonalúak kell legyenek, mint a nyugatiak, ott is a prémium kategória. Mi szeretjük a belföldi turistát, viszont ahhoz, hogy ne menjenek el nyugatra üdülni, mi is azt kell nyújtsuk, amit ott kapnak” – fogalmazott a a település vezetője. Hozzátette, sajnos, ha belföldi fürdőtelepülésekről beszélünk, a múltunk nagyobb, mint amilyen a jelenünk, de azon kell dolgozni, hogy a jövőben ez országszerte változzon.

{A}

Szováta számokban

A városvezető elmondta, a számok is alátámasztják, hogy Szovátát szeretik a látogatók: tavaly hivatalosan 640 ezer vendégéjszakát töltöttek itt a turisták, azelőtt 610 ezret, ugyanakkor tavaly 131 ezer lakalommal váltottak jegyet a Medve-tóra. „Óriási számokról beszélünk, Szováta egy 10 300 lélekszámú település, mégis az ülepítőállomásunkat amikor terveztük, 50 ezresre méreteztük. Van olyan nap, amikor több mint 10 ezer turista tartózkodik a településen” – mutatott rá Fülöp László. Kifejtette, a turisták nagy része, mintegy 90 százaléka belföldi, 5 százalék moldovai, 3 százalék magyarországi, és csupán két százaléknyi érkezik máshonnan.