Beköszöntött a tojásgyümölcs idénye, kreativitásra sarkall a Főnix Konyha séfje

Fülöp-Székely Botond 2019. szeptember 25., 14:24

Noha általában majonézzel kikavarva fogyasztják Székelyföldön a padlizsánt, Bándi Sándor Domokos, a Főnix Konyha szakácsa bebizonyította, hogy a gasztronómiában ennél jóval több felhasználási módja van a zöldségnek. A kulcsszó ez esetben is a kreativitás.

Egy kis bazsalikomos pesztóval tette különlegesebbé a szakács a grillezett padlizsánt Fotó: Fülöp-Székely Botond

Meglehetősen közkedveltnek számít Székelyföldön a padlizsán, amelyet a többség majonézzel kikavarva fogyaszt – fejtette ki portálunknak Bándi Sándor Domokos, a Főnix Konyha szakácsa. Mint mondta, egy ismert, vitaminokban gazdag növényről van szó, amely könnyen beszerezhető a piacokról és a boltokból, ugyanakkor sokan saját kertjükben is termesztik.

A padlizsán roppant jó alapanyaga lehet köreteknek, krémeknek, főételeknek, de akár a befőtteknek is.

Ha padlizsánkrémet szeretnénk készíteni, akkor nincs más dolgunk, mint hogy megsütjük és meghámozzuk a padlizsánokat, majd nagyon apróra feldaraboljuk, esetleg össze is turmixoljuk – magyarázta Bándi. Ezután hagymát és foghagymát kell felaprítanunk, amit hozzáadunk a készülő ételhez.

Az ízesítés legegyszerűbb módja a sóval és borssal való fűszerezés, de a szakács szerint

érdemes kreatívnak lenni, és egy kis bazsalikommal vagy más fűszerrel ínycsiklandóbbá tenni a krémet.

Ha ezzel végeztünk, akkor majonézzel is összekeverhetjük a masszát, és már kenhetjük is kenyérre. Nagyon jó párosítás ugyanakkor, ha paradicsommal vagy olívabogyóval fogyasztjuk az ételt.

A só és a bors mellett a fokhagyma és a bazsalikom is helyet kapott a krém ízesítésekor Fotó: Fülöp-Székely Botond

Bándi szerint a padlizsán nagyon jó köret is lehet, ráadásul egyszerűen elkészíthető grillezéssel. Gyakran is kérik az éttermekben. Ehhez annyit kell tenni, hogy karikákra vágjuk a zöldséget, majd egyszerűen

nagy hőmérsékleten megpirítjuk, mindenféle olaj és zsír mellőzésével.

Használhatunk grillezőrácsot, de akár serpenyőt is. Ha mindkét oldalát megpirítottuk a padlizsánnak, akkor sóval és borssal fűszerezhetjük. Tálaláskor érdemes egy kis mártogatóssal körbeönteni – például pesztóval –, hiszen ezzel csak fokozzuk az ízhatást.

Bándi Sándor Domokos arra is kitért, hogy a padlizsán kitűnő kiegészítő eleme például a zakuszkának is, így nem ritka, hogy a háziasszonyok beleteszik a finom kenhető ételbe. Mindemellett kreatív díszítőelemeket is lehet faragni a zöldségből.

Kreatív hozzáállás

Ottlétünkkor még a szakács sem tudta, hogy milyen főételt készít majd nekünk a zöldségből, de azt hangoztatva, hogy a jó szakács ismérve a kreativitás, hamar előrukkolt egy ötlettel, mégpedig azzal, hogy töltött padlizsánt állít össze. Ehhez pillanatok alatt félbe vágta a zöldséget és kikaparta a belső részét, hogy legyen hely a tölteléknek. Utóbbit a kivájt padlizsánból, apróra vágott hagymából és őrölt húsból állította össze. Mindezt egy serpenyőben sütötte meg, fokhagymával, sóval, borssal és egy kis köménymaggal fűszerezve.

Töltött padlizsán Bándi módra. A helyszínen találta ki a receptet Fotó: Fülöp-Székely Botond

A ragut visszatette a félbevágott padlizsánba, és füstölt sajtot reszelt rá. Ezután a 200 Celsius-fokra hevített sütőbe helyzete az ételt, és tíz perc alatt el is készült.

Ilyet még sohasem készítettem, de aki megkóstolta, visszaigazolta, hogy nagyon finom. Ez is egy megerősítése annak, hogy kreatívnak kell lenni a konyhában

– jelentette ki Bándi.