Már az ötödik szívátültetést végezték el idén Marosvásárhelyen

Antal Erika 2019. szeptember 25., 15:30

Egy 52 éves Iași megyei férfinak ültették be egy 42 éves, agyi infarktusban elhalálozott, nagybányai férfi szívét. Ez volt a marosvásárhelyi szívsebészeti osztályon idén az ötödik szívátültetés.

Horaţiu Suciu szívsebész Fotó: Haáz Vince

Ahogy Horaţiu Suciu szívsebész, a műtétet végrehajtó orvoscsapat vezetője a sajtónak elmondta, vasárnap kapták a hírt, hogy az elhalálozott férfi szervdonor, akinek a szívét egy marosvásárhelyi orvosokból álló csoport emelte ki és szállította a rohammentő-szolgálat (SMURD) helikopterével Marosvásárhelyre.

A szívátültetés körülbelül négy órát tartott és sikerrel járt, a páciens jól van.

A beteg a műtétet követő kritikus időszakon túl jól érzi magát és biztató az állapota – fogalmazott Suciu, aki azt is elmondta, valamennyi, az idén Marosvásárhelyen szívátültetésen átesett beteg jól van. A szívspecialista reményei szerint év végéig megkétszereződik azok száma, akik új szívet kaphatnak. 

A transzplantációra váró betegek listája ugyanis nagyon hosszú, ezért folyamatosan szükség van a donorokra,

arra, hogy az agyhalált szenvedett személyek hozzátartozói tudatában legyenek annak, hogy szeretteik szerveit felajánlva mások életét menthetik meg. Horaţiu Suciu köszönetet mondott a donor családjának, hogy egy életet mentettek meg.

{A}