Külhoni magyarokkal foglalkozó honlap indult

MTI 2019. szeptember 24., 20:13

Külhoni magyarok elnevezéssel új honlapot indított Magyarország Kormánya. Az internetes felület célja, hogy újszerű módon mutassa be az anyaország határain kívül élő magyar közösségek életét és Magyarország értük végzett munkáját.

Potápi Árpád János és Semjén Zsolt Fotó: Nemzetpolitikai Államtitkárság

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta, az volt a cél, hogy legyen egy újszerű felület, ahol minden elérhető egy helyen, és egyúttal az egész személyes is legyen.

A kulhonimagyarok.hu honlapot három részre lehet osztani,

hírportálként küldetése a tájékoztatás, hogy egy helyen elérhetők legyenek a külhoni magyarságot érintő hírek.

Elérhetők a nemzetpolitikai programok, pályázatok is, köztük a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program, a Kőrösi Csoma Sándor-program, a Petőfi Sándor-, valamint a Mikes Kelemen- és a Julianus-programok. A honlapról egy kattintással el lehet jutni a Határtalanul! program új, folyamatosan frissülő honlapjára is.

Semjén Zsolt kitért arra, hogy 2010 óta a Határtalanul! program keretében 300 ezer anyaországi magyar diák jutott el külhoni magyar területekre, számuk csak ebben a tanévben eléri a 100 ezret. A miniszterelnök-helyettes beszámolt

egy nemzetismereti középiskolai vetélkedő tervéről is, amelynek meghirdetése őszre várható az új honlapon.

Semjén Zsolt kiemelte a diaszpórában működő magyar iskolákat, amelyek interaktív térképen tekinthetők meg a honlapon. A kormányfő helyettese az MTI kérdésére elmondta, a távolabbi tervek között szerepel valamennyi tárca külhoni magyarságot érintő programjának egy helyen való bemutatása.

{A}

A felület másik részét alkotja egyfajta tudástár, ahol az aktuális jogszabályok, stratégiák, különböző kiadványok érhetők el. Megtalálható a testvértelepülési program, amelynek bővülését interaktív térképen követhetik az érdeklődők.

A honlap harmadik, és egyben legfontosabb része a személyes történetek bemutatása, a Kárpát-medence arcai és a magyarok a diaszpórában rovatokban

kisfilmekből, interjúkból lehet megismerni külhoni magyar fiatalokat, családokat, vállalkozókat.

Első körben ötven ilyen történetet töltöttek fel, de ezek száma bővülni fog – jelezte Semjén Zsolt. Célként jelölte meg, hogy kapcsolatot teremtsenek a külhoni magyarok között, élettel töltsék meg azokat a jogi kereteket, amelyeket létrehoztak, még inkább „hajszálerekkel hálózzák be” a Kárpát-medencét és az egész világot.

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár kiemelte, az új honlap keddtől elérhető, rövidesen az angol változat is elkészül. Hozzátette, felhívással fordulnak az új honlapon a külhoni magyar egyetemi és főiskolai hallgatókhoz, akiktől a külhoni magyarságot bemutató személyes történeteket várnak. A legjobb munkák beküldői részt vehetnek november végén a nemzetpolitikai államtitkárság szakmai hétvégéjén Egerben. A pályázatokat október 30-ig várják. Nemcsak egyetemisták, hanem bárki küldhet történetet a nemzetpolitika@me.gov.hu címre.