Hozzálátnak a gyergyószentmiklósi teherforgalmi út 1,18 kilométeres szakaszának feljavításához

Hegyi Zsuzsánna 2019. szeptember 24., 18:38

Lakossági fórumot tartottak Gyergyószentmiklóson a Dózsa György utcában élők számára, hiszen a napokban ott kezdődik el a gyergyószentmiklósi teherforgalmi út 1,18 kilométeres szakaszának feljavítása. A munkálat idején ezt az utat teljesen lezárják.

A munkálatok idején a Dózsa György utcát teljesen lezárják a forgalom elől Fotó: Hegyi Zsuzsanna

Szeptember elején adta ki az önkormányzat a munkálatkezdési parancsot a gyergyószentmiklósi teherforgalmi út javítására, valamint a víz- és csatornahálózat bővítésére és modernizálására. „A Dózsa György, Békény és Halászok utcákra eső útszakasz felújítása az ivóvíz és szennyvíz rendszer rendbetételével kezdődik várhatóan ezen a héten” – mondta Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere a minap tartott lakossági fórumon.

Alapozás a tél beállta előtt

A találkozóra azért hívták össze első körben a Dózsa György utca lakóit, mert ott kezdik el a munkát. A beszélgetésen elhangzott, hogy

a tél beállta előtt megtörténik az út alapozása, nekifognak a szennyvízcsatorna cserének, majd tavasszal folytatják az útépítést.

{A}

Ismertették továbbá, hogy a villanyhálózat a földbe kerül és lenne lehetőség a földgáz bevezetésére is, de mivel ez 5-7 ezer lejbe, a kazánok beszerelésével pedig még ennél is többe kerülhet családonként, nem mutatkozott igény rá. Az önkormányzat ugyanakkor szintén nem tudja ennek a költségeit átvállalni, noha a törvény lehetőséget ad arra, hogy ezt közpénzből valósítsák meg.

A munkálatok idején a Dózsa György utcát teljesen lezárják a forgalom elől, a másik két utcában jelzőlámpa irányította szakaszos és teljes útlezárás is szóba került.

A forgalmat a Békény és Új utcákba terelik, illetve Vaslábon vagy Gyergyótekerőpatakon, a megyei útra letérve lehet a várost kikerülni.

Lakossági fórumot tartottak a minap Fotó: Hegyi Zsuzsanna

Az előzményekről

2017-ben készült tervek alapján újítják fel az 1,18 kilométeres teherforgalmi utat, a fejlesztési minisztérium finanszírozásával. A beruházásra szánt és megnyert keretösszeg első körben kevésnek bizonyult, ezért az első versenytárgyalásra nem jelentkezett kivitelező. Az árak aktualizálása után a beruházás értéke meghaladta a 4,3 millió lejt. Ekkora összegért vállalta a munkálatokat a tavasszal licitet nyert csíkmindszenti Winfor Trade Kft. A szerződésben foglaltak szerint utat aszfaltoznak, mindkét oldalon járdát építenek és kerékpársávot, valamint kilenc parkolóhelyet is létrehoznak a Dózsa György utcában. A Halászok és a Békény utcában pedig járda készül és aszfaltozás lesz. Az útszakaszon teljes hosszában megoldják az esővíz-elvezetést is. A víz- és csatornahálózaton a csíkszeredai Hidrotran nevű cég fog dolgozni.