TEDx, amely révén 15 millió emberhez jutnak el a Marosvásárhelyen elhangzó gondolatok

Szász Cs. Emese 2019. szeptember 24., 22:18

Kaliforniából indult, de jó pár éve Marosvásárhelyen is megmozgatja a hallgatókat a TEDx konferencia, amelynek nagy előnye nem csak az, hogy megosztásra érdemes előadásokat lehet hallgatni, de ezek felkerülnek majd a nemzetközi TED-előadások közé, amellyel csaknem 15 millió nézőhöz jutnak el a Marosvásárhelyen elhangzott gondolatok.

A megosztásra érdemes gondolatok kerülnek a TEDx színpadára Fotó: Facebook/TEDX Marosvásárhely

A TED (Technology, Entertainment, Design) egy évente megrendezendő konferencia, amelyet először több mint harminc évvel ezelőtt tartottak meg Kaliforniában. A TED meghatározó gondolkodó és cselekvő előadókat, többek között tudósokat, üzletembereket, politikusokat, művészeket, zenészeket és mérnököket vonultat fel egyetlen színpadon.

Az előadóknak számos közös vonásuk van: értékes gondolataik, ötleteik vannak, befolyásos emberek a saját tevékenységi területükön, és képesek összetett dolgokat egyszerűsített, közérthető formában átadni.

„Az alapgondolat az volt, hogy olyan ötleteket mutassanak be a közönségnek, amelyek megosztásra érdemesek, amelyek tudnak terjedni” – mondja W. Szabó Péter, aki pár éve kurátora a marosvásárhelyi TED konferenciának, ami azt jelenti, hogy ő pályázza meg a központi konferenciánál a rendezvény licencét, és ő biztosítja azt, hogy meg is feleljen a nemzetközi szabályoknak. Egy TEDx-en elhangzó előadás például nem lehet sem gyűlöletkeltő, sem hittérítő, de a politikai kampányoktól is igencsak távol kell álljon.

Az évek során nem csak a TED-en elhangzó gondolatok, de maga a konferencia is terjedt, idén már világszinten több mint négyezer licencet osztottak ki, vagyis ennyi helyszínen szerveznek TEDx konferenciákat.

{A}

W. Szabó Péter szerint ehhez nagyban hozzájárult az internet megjelenése, illetve az, hogy a konferencia Youtube-csatornájára felkerülnek a világ összes TEDx-én elhangzó előadások, ami azt jelenti, hogy

a Marosvásárhelyen elhangzó gondolatok is eljutnak a csatorna 14,9 millió feliratkozójához.

„Ezért szerencsés, ha valaki angolul ad elő a konferencián. Amúgy bárki előadhat bármilyen nyelven, ahogy biztonságban érzi magát előadás közben” – mondja a rendezvény kurátora.

A szeptember 28-ai marosvásárhelyi TEDx-en amúgy 11 előadó áll a Kultúrpalota színpadára: legtöbben marosvásárhelyiek, de érkezik Bukarestből, Budapestről és Hollandiából is előadó.

Téma szerint is igen változatos előadásokat hallgathatnak meg a résztvevők: hiszen lesz mesterfodrász, pszichológus, színész, lemezlovas, de vállalkozó is az előadók között. Hazajön például előadni a Marosvásárhelyről elszármazott Tisza Kata írónő is. A konferencia szombaton délután zajlik a Kultúrpalotában.