Irodalmi és könyvtárhasználati vetélkedőt tartottak Gyergyószentmiklóson

Hegyi Zsuzsánna 2019. szeptember 24., 13:57

Irodalmi és könyvtárhasználati vetélkedőt hirdetett a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár Ady Endre halálának 100. évfordulójára. Az „Ifjú szívekben élek” című programra X-XII. osztályos tanulók jelentkeztek, a kiértékelőt és egyben díjkiosztót kedden délelőtt tartották.

Fotó: Hegyi Zsuzsanna

38 tanuló, többségében végzős középiskolás jelentkezett a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár „Ifjú szívekben élek” című Ki mit tud? programjára, melyet ezúttal Ady Endre halálának 100. évfordulójára szerveztek. „A szépirodalmat kedvelő diákok kérdőíveket és feladatlapokat kellett kitöltsenek, úgy, hogy használhatták a könyvtári anyagot” – ismertette Csergő Alíz, az intézmény munkatársa a program zárórendezvényén, szeptember 24-én. Az eseményen díjazták is a legnívósabb és legkidolgozottabb munkákat, viszont azt megelőzően Adyra emlékezve szavalatok és megzenésített versek hangzottak el.

Fotó: Hegyi Zsuzsanna

Kastal Ottilia magyar szakos tanárnő Ady költészetével kapcsolatosan elmondta, „az a jó, ha találunk olyan fogódzókat, amelyek felkeltik az érdeklődésünket a tanulmányozás során”. Bevallotta, hogy

12. osztályos tanulóként egyáltalán nem szerette Ady életműveit, pontosan a munkáiban előforduló sötét, fekete-halállal, melankolikus és diszharmóniával teli szerelem, valamint erős én-hang miatt, viszont ez a későbbiekben, az egyetemi évei alatt megváltozott,

annak köszönhetően, hogy más oldalról közelítette meg a már ismert szövegeket. Ezzel hangsúlyozta azt, hogy mennyire fontos, hogy hogyan viszonyulnak a diákok az adott témához. 

{A}

A munkák kiértékelése után minden korosztályban díjazták a tanulókat. Előfordult, hogy a második és a harmadik helyen többen is osztoztak. A rendezvény végén képes összeállítást vetítettek a jelenlévőknek a dolgozatok elkészítésének folyamatáról.