Szent Gellért püspök emléknapja

Molnár Melinda 2019. szeptember 24., 10:15

A ma ünnepelt vértanút, a Szeged-Csanádi Egyházmegye fő védőszentjét Imre herceg nevelőjeként tartjuk számon. Neki állít emléket vértanúsága helyén, a Gellért-hegy oldalában a nagyméretű szobor.

Archív Fotó: Balázs Katalin

A velencei bencés szerzetes előbb Pécsre, majd Székesfehérvárra érkezett. Közeli kapcsolatba került István királlyal, Imre hercegnek tizenhat éves koráig volt a nevelője. 1030-tól rá bízta István király a csanádi egyházmegyét. 1044 tavaszán megtagadta Aba Sámuel megkoronázását, megjósolta a király halálát, a pogány lázadást és saját vértanúságát. 1046. szeptember 24-én a Vata-féle lázadás részvevői társaival együtt elfogták, és kétkerekű taligán a Kelen-hegyről a mélybe lökték. 1083-ban avatták szentté, István királlyal és Imre herceggel együtt.

Templom- és kápolnabúcsú

Székelyvarság Sólyomkő tanyáján a védelmébe ajánlott templom búcsúját kedden 12 órától ülik. A szentmise szónoka Tamás Barna, a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz Egyházközség plébánosa, a gyulafehérvári főegyházmegye ifjúsági főlelkésze lesz.

{A}

Ditró leányegyházában, Cengelléren a kápolna búcsús szentmiséje kedden 16 órakor kezdődik. A homíliát Pál Vilmos gyergyóhodosi plébános mondja. A Jézus Szíve-plébániatemplomtól 15 órakor autóbusz indul a búcsúra. Ez alkalommal azt is megünneplik, hogy a galgahévízi motorosok tíz éve vesznek részt ezen az ünnepen. A zarándokoknak a bográcsozáshoz szükséges tányért és kanalat kell vinniük.