Nem népszerű a sepsiszentgyörgyi önkormányzat homlokzatszépítési programja

Bíró Blanka 2019. szeptember 23., 19:00

Nem talált kedvező fogadtatásra a tulajdonosi szövetségek részéről a sepsiszentgyörgyi önkormányzat homlokzatszépítési programja, így lemondtak róla.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A 2011-ből származó 153-as törvény szerint minden lakónak kötelessége gondoskodni házának homlokzatáról, részben biztonsági, részben esztétikai okokból – ennek próbáltak érvényt szerezni, úgy hogy a költségek nagy részét átvállalta volna az önkormányzat. A jogszabály ugyanis megenged egy kiskaput: ha a lakásban bejegyzett személyek egy főre eső átlag havi jövedelme alacsonyabb az egy főre eső országos átlagjövedelemnél, kérhetik az önkormányzat segítségét a homlokzat felújítására. A gond az, hogy csak utólag térítik meg a költségeket, ezért egyetlen tulajdonosi társulás sem vállalta, hogy él a lehetőséggel.

Tóth Birtan Csaba sepsiszentgyörgyi alpolgármester elmondta,

lemondtak a programról, miután két és fél éven át hiába próbálták meggyőzni a lakókat.

Kötelezni nem akartak senkit, hiszen ez nem egy életbe vágó kérdés, elsősorban esztétikai problémát jelentenek a tömbházak megkopott, szürke homlokzatai, az újrafestéssel a városképen javíthattak volna. Az alpolgármester hangsúlyozta, valószínű a lakók nem akartak pénzt költeni a homlokzat felújításra, inkább a hőszigetelésre áldoznak, hiszen azzal a fűtési költségeket le lehet faragni.

{A}

Korábban a hőszigetelésre sem pályáztak, elriasztotta a lakókat az önrész, aztán két tulajdonosi társulás mégis megbízta az önkormányzatot, hogy terveztesse meg több belvárosi és a központhoz közeli tömbház hőszigetelését, és pályázzon is a részfinanszírozásra. A tavasszal kérték a fejlesztési minisztériumtól, hogy írják ki újra a hőszigetelési programot, ám azóta erre nem kaptak választ. Korábban az érdektelenség miatt az a döntés született, hogy a teljes összeget átcsoportosítják a középületek hőszigetelésére, ám a tavasz folyamán több önkormányzat javasolta, hogy az alap egyharmadát mégis tegyék lehívhatóvá a magántulajdonban levő ingatlanok szigetelésére.