Játékos foglalkozások ötödikeseknek az iskolai erőszak megelőzéséért

Barabás Hajnal 2019. szeptember 23., 16:33

A csíkszeredai Juventutti Alapítvány tizenkilenc csíkszéki iskolában szervez játékos, élménypedagógiai foglalkozásokat az ötödik osztályosoknak hétfőtől kezdődően négy tanév folyamán. Az Erőd elnevezésű programjuk célja az iskolai erőszak megelőzése, amelyhez támogatókat is keresnek.

Fotó: Gábos Albin

„Az iskolai erőszak, az iskolai bántalmazások témájával fontos foglalkozni, hiszen egy 2016-os felmérés szerint négyből egy diák tapasztal, vagy találkozik ilyen esettel. A helyzet pedig azóta sem javult, hanem egyre rosszabb” – mondta bevezetőként Hasenec Tímea, a Juventutti Alapítvány elnöke.

Erőd elnevezésű programjukat éppen azzal a céllal indítják, hogy megelőzzék az iskolai erőszakot.

Fotó: Gábos Albin

A projektjükbe 19 csíkszéki általános iskola csatlakozott, 32 ötödik osztállyal, amely összesen 740 tanulóval való foglalkozást jelent majd havi rendszerességgel.

Az a tervük, hogy négy tanéven keresztül működtessék a programot, amelyhez szponzorokat, támogatókat várnak.

Fotó: Gábos Albin

A Juventutti munkatársai a foglalkozásokról elmondták, hogy egy alkalom 90 perces, amelyen játékos formában fejlesztik a gyermekek készségeit. Többek között a magabiztosság, az önbizalom, az önreflexió, az elfogadás, a tolerancia, a relaxáció, az önkontroll, a fegyelem, az empátia, az érzelemfelismerés, a térbeli tudatosság, a dühmenedzsment, a csapatépítés készségének fejlesztését szeretnék ezek által elérni. Utóbbi szerintük nagyon fontos, ugyanis

egy összetartó csapatban, ahol figyelnek egymásra a tagok, kevésbé fordulhat elő bántalmazás.

Fotó: Gábos Albin

Ugyanakkor az érzelemfelismerésről szóló játék lényege is kiemelendő, hiszen a gyermekek nehezebben tudják kifejezni, hogy mit éreznek, hogyan érzik magukat, vagy nem tudják, mit jelent a társuk arckifejezése. A foglalkozás során azt tanulja meg, hogyan mondja el, mit érez, és megtanulhatja leolvasni társairól, hogy ők mit éreznek.

Fotó: Gábos Albin

Fotó: Gábos Albin

Fotó: Gábos Albin

Fotó: Gábos Albin

{P11}

{A}