Felfüggesztették a versenytárgyalást, egyelőre nem lesz elkerülőút

Simon Virág 2019. szeptember 23., 15:50

Felfüggesztették a már több éve kiírt versenytárgyalást a marosvásárhelyi elkerülőút esetében – mindezt annak ellenére, hogy Sergiu Papuc alpolgármester múlt héten még azt szajkózta, biztosítva van a pénzalap, így hamarosan kivitelezőt hirdetnek. Az okokat egyelőre nem pontosították.

Így nézz ki a nagyernyei bekötőút Fotó: Haáz Vince

Marosvásárhely alpolgármestere, Sergiu Papuc a múlt hét elején azt verte nagydobra, hogy sínen van a marosvásárhelyi elkerülőút megépítésének terve. Arról számolt be, hogy a kormánynak köszönhetően a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) függeléket csatolt az eredeti tervhez, amely szerint biztosítva van a pénzalap a Koronka–Jedd–Nagyernye közötti, a Marosvásárhelyt elkerülő út megépítéséhez.

A csaknem 12 kilométeres útszakaszon a Segesvár, Szováta felől közlekedők kikerülhetik a várost, és úgy folytathatják utukat Szászrégen, Beszterce irányában.

{A}

Az kivitelezésre szánt összeg 85 százalékát uniós pénzalapokból biztosítják, 15 százalékát pedig kormányalapokból. A tervezett útszakaszon nyolc áteresz és két körforgalom lesz, a kivitelezési határidő 24 hónap, ebből fél évet biztosítanak a tervezésre, a többit a kivitelezésre. A munkáltató 60 hónapos garanciát kell vállaljon.

Nagyernyénél kiépítették a körforgalmat, amely segítségével be lehet majd térni a elkerülőútra Fotó: Haáz Vince

Az alpolgármester hurráoptimizmusára reagálva Kodok Márton civil aktivista, aki közösségi oldalán sokat foglalkozik az úthálózat fejlesztését érintő tervekkel, szóvá tette, hogy általában az útépítéssel kapcsolatos projektek kapcsán, a versenytárgyalást lebonyolító hatóság kiegészítéseket, pontosításokat szokott kérni és nagyon gyanús, hogy ez esetben nem történt meg. Kodok úgy sejtette, hogy a kiírt munkálatra nincs egyetlen egy jelentkező sem, ezért nem kérnek pontosításokat és plusz adatokat.

A marosvásárhelyi elkerülőút megépítésére szeptember 20-ig, péntekig várták az ajánlatokat, akkor kellett volna a legkisebb árat ajánlónak odaítélni a munkálatot.

Az országos rendszerben az eredményhirdetés helyett azonban csak az jelent meg, hogy a versenytárgyalást felfüggesztették. Ennek okát nem pontosítják, mint ahogy azt sem, hogy mikor fogják ezt újra kiírni.

A 2014-ben elkezdett, majd a kivitelezővel megkötött szerződés felbontása miatt abbamaradt munkálatot tehát egyelőre nem folytatják. A munkatelep megnyitáskor 2014-ben Victor Ponta akkori szociáldemokrata kormányfő azt ígérte, hogy a beruházás 2016 végig meglesz.

Jedden oszlopok jelzik, hogy elkezdtek építeni valamit Fotó: Haáz Vince