Színikritikusok díjesője az erdélyi triónak

Szász Cs. Emese 2019. szeptember 23., 12:50

A legjobb új magyar dráma, a legjobb előadás és a legjobb színházi zene díját is elhozta Székely Csaba 10 című drámája a Színikritikusdíj-átadó gáláján, amelyet vasárnap este tartottak Budapesten. Noha a darab a budapesti Radnóti Színházban született, igazi erdélyi csapat munkája.

A díjátadón a 10 című előadás erdélyi alkotói Fotó: Facebook/7színvilág

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal adta át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját. A díjátadó gálaest színhelye a Katona József Színház volt, ahol többek között életműdíjat adtak át Pogány Judit színművésznek is.

Emellett összesen 15 kategóriában adták át a 2018/2019-es színházi évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő díjakat, és ezen az eseményen hirdették ki az évad legjobb magyar drámája íróját is.

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg kategóriában Kelemen Kristóf: Megfigyelők és Székely Csaba: 10 című műve kapott díjat. A Sebestyén Aba rendezte 10 című produkció emellett a legjobb előadás, valamint a legjobb színházi zene díját is begyűjtötte, a zeneszerző Cári Tibor volt.

A 10 tíz magányos ember történetét meséli el úgy, hogy – akárcsak egy bűnügyi sorozatban – fokozatosan bomlanak ki egymáshoz fűződő viszonyaik, lassan tárulnak fel egymás sorsát keresztező életútjaik. Noha az előadás a budapesti Radnóti Színházban született, igazi erdélyi csapat munkája, a marosvásárhelyi Sebestyén Aba ugyanis rendezőként, míg Székely Csaba íróként jegyzi a 10 című darabot, emellett a székelyudvarhelyi születési Cári Tibor a zeneszerző, a marosvásárhelyi Bartha József a díszlettervezője az előadásnak, míg a jelmezeket a Kolozsváron élő Jeremiás Bianca Imelda tervezte.

{A}