A jövő lehetőségeit keresték a gazdanapon

Gergely Imre 2019. szeptember 23., 10:03

A gyergyóalfalvi gazdanapot immár 22. alkalommal szervezték meg a hétvégén, ezúttal azonban új szintre nőtte ki magát az esemény: a gyergyószékiek kilenc európai településsel keresik a gazdasági kapcsolatokat.

A távolról érkezők és a környékbeliek is legjobb finomságaikat hozták el Fotó: Gergely Imre

Az Építsük együtt Európát mottóval már egy évvel ezelőtt megtörtént a kapcsolatfelvétel Szlovákia, Horvátország, Olaszország, Lengyelország, Szerbia, Magyarország és Németország kilenc településével, amelyek képviselete most másodszorra találkozott Gyergyóalfaluban. Míg egy éve az általános ismerkedésnél tartottak, most egyet léptek előre:

a gazdasági kapcsolatok kiépítésén dolgoznak

– mondta érdeklődésünkre az egyik kezdeményező, Kassay Péter.

Fotó: Gergely Imre

Egy konferencia keretében minden település bemutatta, hogy nála milyen gazdasági tevékenységek működnek, mik az erősségeik, és milyen irányban szeretnének fejlődni a későbbiekben. „Hogy ennek milyen tényleges hatása lesz, az a jövő titka. Mi megteremtjük a lehetőséget, megmutatjuk, milyen irányba lehet majd lépni, az már a gazdák ügyességén múlik, hogy megteszik-e a lépéseket” – fogalmazott Kassay Péter.

{A}

Gyergyóalfalu két gazdasági területen igyekszik fejleszteni, fejlődni – vázolta Gáll Szabolcs polgármester. Az egyik a hagyományos mezőgazdaság továbbvitele, amely sok alfalvi családnak ma is jó megélhetést biztosít. A másikra eddig kevesebb figyelem esett, de a jövőben erre erősítenének rá: ez a turizmus.

Fotó: Gergely Imre

Ízek kavalkádja, jó hangulat

Nem csak a gazdaságfejlesztési elképzelések megvitatásáról szólt a gazdaünnep, szombaton ismét élettel telt meg a Réteskert. Ezúttal sem maradt el a mezőgazdaságigépjármű-kiállítás, ami évről-évre gazdagabb: olyan gépek léáthatók itt, amelyek jelzik, nem csak megélni, de jól élni is lehet a mezőgazdaságból. Ezúttal is megtartották a juhkiállítást, és ezeken is látszik, hogy egyre több a törzskönyvezett állat, ami a jövedelmezőség egyik záloga.