Három futam, három győztes a Marosszéki Lófuttatáson

Szász Cs. Emese 2019. szeptember 22., 21:46

Összesen huszonhét lóval neveztek, a versenylovakat, a sportlovakat és a hagyományos lovakat is megmérették a Marosszéki Lófuttatáson idén, amelyen most először hirdettek három futamot, így három győztes ló és három győztes zsoké lett a háromnapos verseny végén.

Sokszor igencsak kicsin múlt a győzelem Fotó: Haáz Vince

A Marosszéki Lófuttatás és köréje szervezett programok három napig zajlottak az erdőszentgyörgyi Pad-dombon, volt számos lovas program, de egyéb szórakozás is. A versenyfutamok szombaton és vasárnap zajlottak, szombaton délelőtt az elő- és középfutamok jártak le, vasárnap estefelé pedig a döntőkre is sor került.

Amint Kádár László versenyigazgatótól megtudtuk, idén először hirdettek három futamot: az angol futamra összesen kilenc lovas és ló nevezett. Ezen a versenyen a direkt lóversenyzésre tenyésztett angol telivérekkel lehetett nevezni, ahogy a verseny kommentátora is fogalmazott, „ezek a lovak olyanok, mint az autók közt a BMW és a Mercedes, a legjobbak a legjobbak között”.

Sokan voltak kíváncsiak a vágtázó lovasokra Fotó: Haáz Vince

A lóversenyzés Angliában és Írországban kezdett elterjedni az 1700-as évek második felében, onnan hozta Magyarországra az angol telivéreket gróf Széchenyi István, aki a magyar lóversenysport megteremtője volt.

Maros megyében először 1874-ben volt lóverseny, az elsőt a sáromberki Teleki-kastély parkjában szervezték meg.

Az angol telivérek futamának vasárnapi döntője nagyon sok izgalmat ígért, mert még kicsúszás is volt a versenyen, végül a nyertes a nagyernyei György Mátyás Zsolt és lova lett, aki tízezer lejes fődíjat vihetett haza.

{A}

A marosszéki futamon azokkal a sportlovakkal lehetett nevezni, amelyeknek legalább 25 százaléka bizonyíthatóan nem angol telivértől származik. Összesen 12 lóval neveztek, a vasárnapi döntőn pedig a sepsiszentgyörgyi Kolumbán Örs István és Ecsed Roven nevű lova bizonyult a legjobbnak, ötezer lejes díjat vihetett haza.

A lóversenyzés hagyományát igyekeznek visszahozni Maros megyébe is Fotó: Haáz Vince

Az először megszervezett Szent György-futamon olyan lovakat futtattak, amelyek se nem verseny-, se nem sportlovak, és bár Székelyföld lovasállományának nagy része ilyen, mégis csak hat ló és lovas mérkőzött meg, a döntőben pedig Burján István és Viktor nevű lova volt a leggyorsabb, az ő jutalmuk ezerötszáz lej volt.

{K2}

A Marosszéki Lófuttatást 2013-ban szervezték meg először, az első és a második még Székelyvéckén volt, 2015-től Erdőszentgyörgy ad otthont a lóversenynek, amellyel ismét a sport szeretetét igyekeznek megteremteni Erdélyben. A szervezők szerint az erdőszentgyörgyi Pad-dombon jelen pillanatban Erdély legjobb lovas sportpályáját alakították ki, amelyen a jövőben remélhetőleg nem csak egy verseny lesz egy évben.

{K1}