Múzeum a tűzoltó hivatás emlékeinek őrzésére

Gergely Imre 2019. szeptember 22., 16:26

Újabb látnivalót kínál Gyergyószárhegy a faluba látogatóknak, ugyanis a hétvégén megnyitották a tűzoltómúzeumot a községháza mögött. A tűzoltó hivatás több mint száz évének emlékei láthatók itt, de a gyűjteményt tovább gyarapítanák.

Fotó: Gergely Imre

Gyergyószárhegyen működik az egyik legjobban megszervezett önkéntes tűzoltóság, példaként mutatnak rájuk fontos szakmai rendezvényeken is – hangzott el szombaton a régi tűzoltószertárnál. Mostantól még egy dologban követendő a példájuk, az elődeik által használt felszereléseket, eszközöket, egyenruhákat gyűjtötték össze, és alakítottak ki egy múzeumot.

A három teremben a látogatók megállapíthatják, korábban is jól szervezettek voltak a gyergyószárhegyi tűzoltók, hiszen

már évtizedekkel ezelőtt feltették a kapukra azokat a fém táblácskákat, amelyek jelezték, hogy az adott házban tűzoltó lakik, és a segítségére számítani lehet.

• Fotó: Gergely Imre

A modern tűzoltóautók megjelenése előtt nagy jelentősége volt annak, hogy számbelileg hányan csatlakoznak az oltáshoz, az értékek mentéséhez. De hiába gyűltek össze sokan, ha nem osztották le, kinek mi a dolga. A munkát azonban megszervezték, szintén kis táblácskákon tüntették fel, hogy az illető szárhegyi milyen eszközzel igyekezzen a tűzhöz.

A parancsnoki iroda úgy van berendezve, ahogy évtizedekig a valóságban is volt, a falakon az egykori csapattagok képeivel, sőt még a falak rolnizására is figyeltek, ami azóta kiment már a divatból. Helyet kaptak a falakon ugyanakkor a régi rezesbanda hangszerei is.

{A}

A középső helyiségben a tűzoltó egység versenyeken nyert trófeái találhatók, a nagyobb teremben pedig (a garázsban) a bevetési eszközöket, szerszámokat láthatjuk, amelyek éke az

1886-ban készült lóvontatású fecskendő.

A tűzoltómúzeum szombati átadásán köszöntötték azokat a veteránokat, akik maguk is használták a mára régiséggé öregedett tárgyakat, és elhangzott, lesz utánpótlás is – a pénteki nap a gyerekeké volt, és úgy tűnt, sokan érdeklődnek a hivatás iránt.

• Fotó: Gergely Imre

Nem csak barátok, társak a bajban

Györffy Zsolt parancsnok elmondta, a napokban zajlik a már tíz éve mindig megszervezett tűzoltótábor, ahol rendszerint a magyarországi Ajak és Nagybajom települések önkénteseivel közösen vesznek részt. Idén ez júniusban lett volna, de éppen akkor hatalmas vihar csapott le Ajakra. Nem volt kérdés, táborozás helyett Szárhegyről és Nagybajomból is oda vonultak az önkéntesek segíteni a helyieket a viharkárok elhárításában. A tábort most pótolják. Ott voltak azonban a szárhegyi megnyitón a többi gyergyószéki egység tagjai is. Ők azok, akikkel a nagyobb tűzesetekkor vállvetve küzdenek a lángokkal. Sajnos, volt dolguk az idén is, tizenöt bevetésen vannak túl, és ebből hat szárhegyi lakástűz.