Változott a világ, változott a Székelyhon

Barabás Hajnal 2019. szeptember 20., 12:00

Az újságírás az ellenőrzött, hiteles tartalomról szól. Ez az a határvonal, amely megkülönbözteti a közösségi oldalakon terjedő bejegyzésektől – a székelyföldi médiát érintő kihívásokról, a Székelyhon napilapról és a nyereményjátékunkról beszélt Kozán István főszerkesztő.

„A lényeg az, hogy az olvasó szeresse, amit írunk, és bízzon meg bennünk” – Kozán István, lapunk főszerkesztője. Fotó: Pinti Attila

„Változik a világ, a Székelyhonnak is változnia kellett” – indította gondolatmenetét Kozán István, a Székelyhon napilap főszerkesztője, aki csütörtökön a székelyudvarhelyi Prima Rádióban György-Dávid Csaba műsorvezető vendégeként beszélt a székelyföldi újságírásról, a kihívásokról, és nem utolsósorban a legújabb nyereményjátékunkról. Mint kifejtette,

az újságírásban a legnagyobb változást a közösségi oldalak, és ezeken belül is a Facebook elterjedése hozta, amelynek felhasználói gyakorlatilag tényként közölnek különböző általuk látott-hallott történéseket.

Példaként említette az Udvarhelyszéki Közlekedési Infó csoportot, amelynek 33 ezer tagja van, ezek közül, ha bárki lát egy balesetet, akkor saját meglátását tényként közli a többi felhasználóval. Csakhogy előfordulhat, hogy ugyanazt a balesetet más is látta, viszont teljesen másképp festi le az esetet, ilyenkor egyik állítás ütközik a másikkal, lesz egy zűrzavar, és a hozzászólások trágárságokba, egymás lehordásába torkollhatnak anélkül, hogy megnyugtatóan tisztáznák, mi is történt valójában.

Ehhez képest, ebben a káoszban úgymond, az újságíró ellenőrzött, hiteles tartalmat közöl

– húzta alá a főszerkesztő hozzátéve, hogy a fenti baleset esetében az újságíró felhívja a rendőrséget, megkérdezi a mentőszolgálatot, hogy mi történt, és ezekre a hivatalos válaszokra alapozva közli az információkat.

Azoknak a tartalmaknak, amelyeket az olvasók elolvasnak az újságban, amit hallgatnak a rádióban, vagy látnak a tévében szakmai ellenőrzésen kell átesniük, hiteles információknak kell lenniük. Ezt jelenti ma is az újságírást

– fogalmazott Kozán István.

{A}

A kihívásokról

Kifejezetten a székelyföldi újságírás kihívásairól is szót ejtettek a rádiós műsorban. „Egyrészt azt hittük, hogy a világhoz képest 5–10 éves lemaradásunk van a médiafogyasztást illetően a szó pozitív értelmében, de mint fentebb említettem, nagy változást hozott nálunk is a Facebook elterjedése. Másrészt

a romániai magyar média kiszolgáltatott helyzetbe hozta saját magát, a politikusok kezébe adva a népet.

Például az újságíró elment egy eseményre és megkérdezte a polgármestert, majd a politikus szemszögéből írta meg a cikket, így a sztori elmaradt” – magyarázta a főszerkesztő. Hozzáfűzte, egy új szemléletnek jött el az ideje, mert nem az érdekel, hogy mit mond egy politikus, hanem például az, hogy az adott esemény jól van-e megszervezve, hogyan érzik magukat a résztvevők.

A lényeg az, hogy az olvasó szeresse, amit írunk és bízzon meg bennünk

– jegyezte meg. Szerinte ennek a fajta újságírásnak kell elterjednie, amely kihívást jelent a médiában dolgozóknak.

A Székelyhon helye

György-Dávid Csaba műsorvezető kérdésére, miszerint hol helyezkedik el a „médiatérben” a Székelyhon napilap, az újság főszerkesztője úgy fogalmazott, hogy

mi vagyunk a mainstream média, azaz a fősodratú média, amely ezzel együtt óriási felelősséget is jelent

Hozzátette, tavaly született egy döntés, amely révén létrehoztuk a helyi újságok összevonásából a Székelyhon napilapot. „Változtatnunk kellett, ezért elengedtük azokat a híreket, amelyeket a közösségi oldalakon akár már élőben is leközlik a felhasználók. Nem akartuk, hogy például a szombaton történtekről hétfőn jelentessünk meg tudósítást, ezt megtesszük a Székelyhon.ro online felületünkön.

A Székelyhon napilapban elsősorban ugyanis háttéranyagokat képzeltünk el, amelyekkel mélyebben boncolgatunk témákat

– magyarázta. Példaként említette a lakótelepi gondokról, a hulladékgyűjtésről szóló körképeket, a székelyföldi városokat különböző szempontok szerinti összehasonlító cikkeket, amelyek az elmúlt egy évben megjelentek a lapban.

Négy oldallal bővült

A Székelyhon napilap olvasói a felmérések és visszajelzések alapján azonban a helyi híreket is igénylik a lapban.

Az olvasók elvárásaira válaszul négy oldallal bővült hétfőtől a lap, és a rövidebb, helyi tartalmak is helyet kapnak benne.

„A Székelyhon napi három órányi tartalmat ad, ennyi időbe telik az újság végigolvasása, így akár egész délelőttre van olvasnivaló” – mondta a főszerkesztő. Hozzáfűzte, hogy mivel a szórakozást is szeretik az olvasók, szeretnek keresztrejtvényt fejteni, sudokut oldani, ezért ebből is több került újságba. Eddig jó visszajelzéseket kaptak az olvasóktól, panasz a betűkarakterek mérete miatt érkezett, vizsgálják a méretnövelés lehetőségét.

Értékes nyeremények

A Székelyhon mostani tevékenységei közül Kozán István kiemelte a lap nyereményjátékát. Amint arról már beszámoltunk, egy vadiúj Toyota Corollát, egy fűnyíró traktort vagy egy páros wellness hétvégét sorsol ki az újság kiadója az előfizetők között. A nyereményautó jelenleg Csíkszeredában van kiállítva, a hétvégén a Falu a Városban rendezvényen is látható lesz, majd jövő héttől Gyergyószentmiklóson mutatják meg a közönségnek. Székelyudvarhelyen október elején az Őszi Vásáron tekinthetik meg az érdeklődők. Az autó mellett felállított standoknál is elő lehet fizetni. Egyszerű a nyereményjátékban való részvétel, egy félévre kell előfizetni a Székelyhon napilapra, aki pedig egyéves előfizetést vesz, annak háromszor kerül bele a neve a nyereménydobozba. A játék december 10-én zárul, a nyereményeket december 13-án sorsolják.

{K1}

Zárógondolatok

„Egyetlen fontos dolog van számunkra, amíg itt Romániában, itt Székelyföldön az emberek magyarul olvasnak, magyar rádiót hallgatnak, magyar televíziót néznek, addig nincs gond.

Akkor van nagy probléma, amikor már nem fontos, hogy milyen nyelven olvasunk újságot, az már a beolvadást jelenti, akkor »megette az egészet a fene«

– adott hangot véleményének a beszélgetés zárásaként Kozán István.