Az évad első két bemutatójára készül a Tomcsa Sándor Színház

Kovács Eszter 2019. szeptember 20., 10:09

Az évad első két bemutatójára készül a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház: a 11. DráMA kortárs színházi találkozó égisze alatt láthatja majd a nagyérdemű a Hatházi András darabja alapján színre vitt Kovács János meghal című előadást.

A fesztiválhajrában két saját bemutatóval is készült a házigazda Tomcsa Sándor Színház Fotó: Barabás Ákos

A negyedik Drámázat drámaíró pályázat második díjasa volt Hatházi András színész, rendező, drámaíró darabja, az ősbemutatót pénteken este héttől tartják Székelyudvarhelyen. „Emberszagú” szöveg ez, fejtette ki Zakariás Zalán rendező, hiszen az emberi élet velejárója a halál is. A színháznak, amely „sűríti az életet”, óhatatlanul ilyen komor témákkal is kell foglalkoznia.

A halál – a megkerülhetetlen téma

„Mindenikünk életében vissza nem térő pillanat a halál, a hozzátartozóknak pedig keserű tapasztalat. Elkerülhetetlen, mégis furcsamód humoros is lehet egy-egy helyzetben” – magyarázta a rendező, megjegyezvén: az ilyen téma boncolgatása odafigyelést és őszinteséget igényel. Színészként is emberpróbáló volt a próbafolyamat, jegyezte meg Esti Norbert, a darab főszereplője, aki a mű címében szereplő Kovács János fiát, Kovács Andrást alakítja.

Egy óra és tíz perces az előadás, mégis nagyon sűrű, intenzív

– tette hozzá a színész. A díszletet is Zakariás Zalán, a jelmezeket pedig György Eszter tervezte. A produkció további részletei kiderülnek majd a bemutatón, hangsúlyozta Zakariás, az alkotási folyamatról, magáról a szövegről pedig az előadást megelőzően, pénteken hat órától lehet faggatni a szerzőt, a T.E.A. (Találkozás Egy Alkotóval) meghívottja ugyanis Hatházi András.

Sajtótájékoztatón a szervezők Fotó: Ifj. Haáz Sándor

Gyermekelőadás idősebb gyermekeknek

Az idei DráMA zárónapján, szombaton mutatja be a Béka-királykisasszony című zenés, bábos népmese-feldolgozást a színház társulata. A produkció rendezője és egyik szereplője Lukács Emőke, a székelyudvarhelyi bábtagozat vezetője. „Mindegyik népmese valamiféle eredettörténet: rólunk szól, a mi lelkünkről, a mi világunkról” – mondta a rendező. A Benedek Elek és Kolozsvári Grandpierre Emil gyűjtése nyomán feldolgozott népmese a párkapcsolat, a megbocsátás, az egymással szembeni elvárások témájára épül, éppen ezért Lukács Emőke az idősebb, 12 és 18 év közötti korosztálynak ajánlja. A produkció különböző színházi technikákat ötvöz, a díszletet és a jelmezeket Balázs Gyöngyi m.v. tervezte, a zenét Pásztor Márk és Pál Attila, a Tomcsa Sándor Színház színművészei szerezték és ők is adják elő, a bábokat pedig Berze Imre szobrászművész készítette. Az előadás bemutatója szombaton 12 órától lesz.

{A}

Folytatódik a 11. DráMA

Pénteken a hatórai T.E.A. után és a Kovács János meghal című darab bemutatóját követően kezdődik a Színházunk éjszakája nevű program. Kilenckor a Kór-Társak koncertjére várják a nagyérdeműt a Művelődési Ház koncerttermébe, majd éjfélkor kezdődik az Ilonka című bábjáték, amelyet felnőtteknek ajánlanak. Szombaton, a magyar dráma napján délelőtt különböző foglalkozásokat tartanak, majd délben lesz a Béka-királykisasszony című előadás bemutatója, amelyet délután hatkor újabb T.E.A. követ Dálnoky Csillával. Este héttől a kolozsvári Váróterem Projekt Románia 100 című produkciójára várják az érdeklődőket, majd kilenctől a Csíki Játékszín adja elő A halottember című darabot. Továbbá mindkét napon megtekinthető a Karcolás című szöveg- és képkiállítás.