Örökbefogadás: új informatikai rendszer készül

Széchely István 2019. szeptember 20., 14:00

Az örökbefogadással kapcsolatos adminisztratív eljárások leegyszerűsítése, valamint a bürokrácia csökkentése a célja annak az intézkedésnek, melynek értelmében létrehozzák az Országos Örökbefogadási Informatikai Rendszert.

Az új rendszert az örökbefogadási eljárás leegyszerűsítésének céljával hozzák létre. Képünk illusztráció Fotó: Kristó Róbert

Az Országos Örökbefogadási Informatikai Rendszer (SINA) létrehozására vonatkozó határozat elfogadásáról döntött keddi ülésén a kormány.

 Az új rendszer hozzáférést biztosít majd az örökbefogadással kapcsolatos naprakész információkhoz, szabályozásokhoz és az eljárás szakaszaihoz, valamint lehetőséget nyújt az érintett örökbefogadási és gyermekvédelmi intézményekkel való online kommunikációra.

A SINA ugyanakkor segíti majd ezeknek az intézményeknek az együttműködését is. A rendszerbe az örökbefogadásra váró gyerek elektronikus dossziéja is bekerül, amely tartalmazni fogja az örökbefogadási eljárás addigi összes szakaszáról szóló információkat, de a gyerek örökbefogadás utáni figyelemmel követésére is lehetőséget ad.

Az új rendszert három éven belül kell kiépíteni,

a projektre 45,97 millió lej áll rendelkezésre, ennek egy része vissza nem térítendő támogatásokból származik, a másik részét a távközlési, valamint a munkaügyi minisztérium költségvetéséből finanszírozzák.

{A}

Egy hasonló elektronikus adatbázis már működik az országban, ezt napi szinten használják is a gyermekvédelmi rendszerben – tájékoztatott megkeresésünkre Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője. Egyértelműen hasznos egy ilyen rendszer, hiszen sok gyermeknek kerül így más megyékből örökbefogadó szülő.

„Az a lényeg, hogy a gyermekek adatai elérhetők országos szinten, és ha az adott megyében nem kerül örökbefogadó szülő egy gyermeknek, akkor az adatokat fel lehet tenni egy országos listára” – vázolta az elektronikus adatbázis legfőbb hasznát a megyei gyermekvédelmi igazgatóság vezetője. Elekes Zoltán úgy fogalmazott, a létrehozandó új adatbázisról még nem tudnak semmit, de annyit elmondhat, hogy a meglévő is egy országos adatbázis, és működőképes, használják is napi rendszerességgel. Nem tudja, milyen újdonságokat hoz majd az új rendszer, de úgy véli, a régit csak akkor érdemes lecserélni, ha az új jobb lesz annál.