Soós Zoltán Marosvásárhely polgármesterjelöltje

Antal Erika 2019. szeptember 19., 19:56

Az RMDSZ Maros megyei szervezetének csütörtök délutáni küldöttgyűlésén eldőlt: Soós Zoltán lesz a jövő évi helyhatósági választásokon Marosvásárhely RMDSZ által támogatott magyar polgármesterjelöltje. 

Fotó: Haáz Vince

Meg kell szervezni a kampányt, meg kell határozni a kommunikáció folyamatát, a 86 marosvásárhelyi szavazókörzetet fel kell tölteni emberekkel, hálózattal, mert egy jelölt egyedül nem tud nyerni, mindenkire szükség van – hangsúlyozta Porcsalmi Bálint csütörtök délután Marosvásárhelyen, a Kultúrpalota kistermében tartott küldöttgyűlésen. A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy

262 nap van még a választásokig.

Hangsúlyozta, a polgármesteri választásokra megvan a jelölt, de az nem Bölöni László. Ugyanakkor arra szólította fel azokat, akik Bölönit szeretnék jelöltként indítani, hogy támogassák azt a személyt, akit az RMDSZ jelöl.

Fotó: Haáz Vince

A küldöttgyűlésen köszöntötte a résztvevőket Bíró Barna Botond, az RMDSZ udvarhelyszéki elnöke, Becze István, a csíki szervezet ügyvezető elnöke, aki Borboly Csaba üzenetét is tolmácsolta, videoüzenetben pedig Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzati elnöke szólt a Maros megyeiekhez.

Valamennyien támogatásukról biztosították a jelenlevőket, hangsúlyozva, hogy Marosvásárhely mennyire fontos szerepet tölt be Erdély, illetve Székelyföld életében.

A Maros megyei parlamenti képviselők közül Csép Andrea biztatta összefogásra és egységre a jelenlevőket, mint mondta, „olyan megyében élünk, amely bebizonyította, hogy erős”. Vass Levente parlamenti képviselő négy számot sorolt fel, azok jelentőségét hangsúlyozva. A 262 mellett, ami a választásokig levő napok száma, rámutatott, hogy ő a 2012-es helyhatósági választások előtt 357 napig volt Marosvásárhely polgármesterjelöltje, de akkor Porcsalmi Bálint csak a 351. napon érkezett Vásárhelyre, hogy őt támogassa. „Mekkora az esély most, hogy már most itt van” – tette hozzá. Amióta lejártak az előző polgármesteri választások, 1190 nap telt el – sorolta a következő számot, majd hozzátette, hogy a hátralevő időszakban „nagyon gyorsan kell szaladni”, mert rövid az idő és nem biztos, hogy elég lesz. Az utolsó szám a 2-es volt, amit azért tartott fontosnak megemlíteni, mert a Szövetségi Képviselők Tanácsába még két marosvásárhelyi küldöttet kellene beválasztani szerinte – mondta.

Novák Csaba Zoltán szenátor a 2016-os választásokon hiányzó 1728 szavazatról beszélt, amely miatt Soós Zoltán elveszítette a polgármesteri székért vívott harcot. Császár Károly Zsolt szenátor a magyarok ellen hozott törvények visszaszorítását, az ezért tett erőfeszítéseket emelte ki a parlamenti munka részeként. Markó Béla, mint volt RMDSZ szövetségi elnök a 28 évvel ezelőtti polgármesteri választásokat idézte, amikor ugyanabban az évben Marosvásárhely kétszer választott polgármestert, és mindkét alkalommal magyar nyert. Nincs különbség az akkori és a mostani marosvásárhelyiek között, csak akkor „volt bennük harag” – fogalmazott Markó. Nem gyűlölet, hanem harag mindazért, ami kilencvenben történt, s ami korábban, le akarták bontani a diktatúrát és más alapokra akarták helyezni a magyar-román viszonyt – hangsúlyozta és arra biztatott mindenkit, hogy jövő júniusában is ugyanolyan haraggal, de nem gyűlölettel menjen szavazni.

Fotó: Haáz Vince

Az elkövetkezendő tíz hónapban két nagy feladat van: megőrizni, ami van és megszerezni, ami nincs – mondta Kovács Levente, az RMDSZ Maros megyei szervezetének ügyvezető elnöke, aki

a megyei tanácselnöki funkció megtartását és Florea leváltását hangsúlyozta, mint a két legfontosabb célt. 

A napirendi pontok Péter Ferenc, megyei elnök politikai beszámolójával kezdődtek. Elmondta, azt szeretné, ha többet nem merülne fel az a kérdés, hogy az RMDSZ együtt működik-e Floreával. Amióta az RMDSZ városi frakciója ellenzéki magaviseletet gyakorol, azóta folyamatos támadás éri a magyar képviseletet. Azt is kiemelte a megyei elnök, hogy a jelenlegi alpolgármestert, Makkai Gergelyt nem tartja az RMDSZ alpolgármesterének. A törvény ma nem teszi lehetővé a visszavonását – mondta.

A megyei tanácselnök jelölt Péter Ferenc, a polgármesterjelölt pedig Soós Zoltán, erről a jelenlevők szavaztak, a többség pedig megszavazta.

Fotó: Haáz Vince

Végül Péter Ferenc sorolta mindazokat a megvalósításokat, amelyek az ő elnöksége alatt történtek Maros megyében: a repülőtér újbóli megnyitása, a Maros megyét a szomszédos megyékkel összekötő utak építése, az autópálya Maros megyei szakaszának megépítése, a szemét-kérdés európai módon történő megoldása, az egészségügy fejlesztése.

Soós Zoltán kampánybeszédét arra hegyezte ki, hogy meg kell szabadítani a várost Dorin Floreától, el kell érni azt, hogy Marosvásárhely nem az ellentétek városa legyen, hanem a tiszteleté – hangsúlyozta.