Bíróságon szabályozott kétnyelvűség: román emléktábla is kell a magyar szabadságharcról

Kovács Attila 2019. szeptember 20., 09:00

Jogerőssé vált az a bírósági ítélet, amely arra kötelezi Székelykeresztúr polgármesterét, hogy román nyelvű emléktáblát is helyezzen ki a városháza homlokzatára az 1956-os magyar forradalom 50 éves évfordulóját jelző magyar nyelvű emléktábla fölé.

Fotó: Székelykeresztúr Polgármesteri Hivatala/Facebook

Románul is ki kell írni egy új emléktáblára Székelykeresztúron a következő szöveget: 1956 50. 2006 A magyar szabadságharc emlékére Székelykeresztúr Város Önkormányzata 2006. október 23. Az említett feliratot megjelenítő tábla a városháza falán látható, és 2006-ban avatták fel az 1956-os magyar forradalom kitörésének 50. évfordulója tiszteletére.

A csak magyar nyelvű felirat nem tetszett a Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesületnek (ADEC), amely tavaly novemberben pert indított a Hargita Megyei Törvényszéken.

Keresetükben azt kérték a bíróságtól, hogy kötelezze Székelykeresztúr polgármesterét a városháza falán található magyar nyelvű emléktábla eltávolítására, illetve ennek egy kétnyelvű változattal történő helyettesítésére.

{A}

A Hargita Megyei Törvényszék februárban kihirdetett elsőfokú ítéletében csak részben fogadta el az egyesület kérését. A döntés értelmében

kötelezték a városvezetőt, hogy a magyar nyelvű emléktáblával megegyező méretű, jellegű, színű, és ugyanolyan betűmérettel rendelkező, azonos szövegű, román nyelven feliratozott táblát helyezzen el a városháza homlokzatára.

Ugyanakkor a bíróság elutasította az egyesület azon kérését, hogy a meglévő, magyar nyelvű szöveget tartalmazó táblát távolítsák el jelenlegi helyéről. Rafai Emil polgármester a Marosvásárhelyi Ítélőtáblához nyújtott be fellebbezést, amelyet szerdán tárgyaltak, és elutasítottak, így az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedett. A polgármester korábban kérdésünkre azt mondta, a jogerős bírósági végzés előírásainak eleget tesznek.