Tűzoltómúzeum nyílik Gyergyószárhegyen

Gergely Imre 2019. szeptember 19., 13:08

Régi, bevetéseken használt eszközöket, egyenruhákat, tűzoltáshoz használt berendezéseket, készülékeket állítanak ki a gyergyószárhegyi önkéntes tűzoltók régi szertárában. A helyiség múzeummá alakul át.

Több, mint 100 év tárgyait állítják ki Fotó: Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltóság

A Szárhegyi Tűzoltónapnak már komoly hagyománya van, szombaton 11. alkalommal rendezik meg ismét. Az esemény különleges lesz, hiszen

múzeum nyílik a nemes hivatás tárgyi emlékeinek megőrzésére és bemutatására.

Reggel 9-re várják az érdeklődőket a tűzoltóság előtti térre, majd a rendezvény megnyitója után 10 órára vonulnak át a régi szertárba, a múzeum avatására.

Fotó: Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltóság

Amint azt Györffy Zsolt parancsnok elmondta, a legrégebbi itt kiállított tárgy egy 1886-ban Budapesten készült, ma is működőképes lóvontatású tűzoltófecskendő, amellett egyenruhák, fényképek, régi iratokat is közszemlére kerülnek.

{A}

Külön sarkot alakítanak ki az 1936-ban alakult tűzoltó zenekarnak, amelynek ma már csak a hangszerei léteznek, a „rezesbanda” már nem működik.

A tárgyak csaknem mindegyikét Szárhegyen gyűjtötték össze, de lesz itt néhány Magyarországról kapott eszköz, és egyenruha is. Érdekesség, hogy a diósgyőri tűzoltóktól is érkezett egy Szárhegyhez köthető tárgy: a törzskönyv egy bejegyzésének másolatát állítják ki, amely azt igazolja, hogy 1897-ben egy bizonyos gyergyószárhegyi Zöld Imre tűzoltó szolgált az ottani egységnél.

Fotó: Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltóság

György Zsolt jelzi, hogy továbbra is várják a gyűjteményhez a régi tárgyakat, bármelyik évtizedből, de

főként az 50-es évek előtti tárgyaknak örülnének, ilyeneket ugyanis alig találtak, iratok is hiányoznak ebből az időből.

A szombati eseményt megelőzően péntek délután 4-től a gyerekeket várják a tűzoltók, azokat, akik szeretnének megismerkedni a munkájukkal, hivatásukkal, elméleti és gyakorlati foglalkozások révén nyílik erre lehetőség. Erre az alkalomra versíró pályázatot is hirdetnek, természetesen, a tűzoltókkal kapcsolatos alkotásokat várnak.

Fotó: Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltóság

A szárhegyi tűzoltók nem csak ünnepelnek, hanem odafigyelnek a képzésekre is. Vasárnaptól keddig zajlik majd Güdücön a Szent Flórián táboruk. Ugyanakkor a mindennapokban is helyt kell állniuk, hiszen szerda éjjel egy lakóházban csaptak fel a lángok, azt oltották az alfalvi és csomafalvi és ditrói önkéntesekkel közösen, de már több, mint egy hete a Gyergyószentmiklóshoz tartozó Békényfőn is folyamatosak a bevetések, hogy az erdőtűznek elejét vehessék.

Szerdán is bevetésen voltak a tűzoltók Fotó: Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltóság