Ünneplik az alfalvi és borzonti gazdákat

Barabás Orsolya 2019. szeptember 19., 13:05

Hét országból tíz települést szólítottak meg, hogy mutatkozzanak be a Gyergyóalfalvi és Borzonti Gazdanapon. Szombaton termékkiállítás és vásár, állatkiállítás, lóerőpróba, kisgazda-vetélkedő, illetve zenészek találkozója színesíti a tartalmas programkínálatot.

Az alfalvi gazdanapok mindig kiemelkedő eseményei a helyi közösségnek. Archív

„Nagyszerű alkalom arra, hogy több település is találkozzon, megismerjük egymás kulturális, illetve gazdasági helyzetét. Ahány település, annyiféle berendezkedés és lehetőség, reméljük, hogy a konferencia keretében ezeket a dolgokat jól ki tudjuk hámozni, és lesz valós, pozitív hozadéka” – hangsúlyozta Gáll Szabolcs, Gyergyóalfalu polgármestere.

Ezúttal hét ország, Szlovákia, Horvátország, Olaszország, Lengyelország, Szerbia, Magyarország és Németország tíz településére küldtek meghívót. Újdonságnak a német vendégek számítanak majd, hiszen a többiek már bemutatkozhattak tavaly. A Gyergyó-medencei települések mellett a külföldről érkezők is kapnak egy-egy standot, valamint kulturális programjaikat is bemutathatják.

{A}

„Azt szeretnénk, ha ezekből a találkozásokból közép- és hosszútávon a lakosság tudna profitálni, számukra adna olyan lehetőségeket, amelyeket kihasználva dinamikusabbá, hatékonyabbá tudnák tenni a gazdaságaikat” – mondta a polgármester.

Program

Szombaton reggel ünnepi felvonulással kezdődik a gazdanap, ezen részt vesznek a vendég és a környékbeli települések polgármesterei is. A Réteskertben délelőtt fél 11-től túrós puliszkát lehet kóstolni, majd számos kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők. Bemutatkoznak a települések, lesz kis- és nagyállat-kiállítás, mezőgazdasági gépek szemléje, a diákok gazdanapi díszlettárlata, alfalvi termékkiállítás és vásár. Szerveznek kisgazda-vetélkedőt diákoknak, meg lehet tekinteni a vendégtelepülések előadásait, és megszervezik a gyergyószéki zenészek találkozóját is. A mesterségek bemutatója 13 órakor kezdődik, 15 órától lóerőpróba lesz kettesfogatok számára, majd 16 órától tervezik a termékek, vetélkedők díjazását, végül pedig a tombolasorsolást.