Nyolc roncsautó gazdáját keresik

Simon Virág 2019. szeptember 19., 22:00

Évente legalább kétszer szokták összeszedni a gazdátlan roncsautókat Marosvásárhelyről. Jelenleg nyolc jármű kerül fel a „feketelistára”.

Rondítják a városképet és még helyet is foglalnak. Elvontatják a roncsautókat Marosvásárhelyen. Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

A vásárhelyiek is jelentik, de a helyi rendőrök járőrözés közben is azonosítják a közterületen felejtett gazdátlan autókat. Évente kétszer szállítják el ezeket a parkolókból, részben, hogy ne foglalják a többi jármű helyét, részben, hogy ne csúfítsák a városképet.

Néhány esetben megtörtént, hogy hajléktalanok költöztek a parkolóban felejtett járgányokba, ezért is tartja fontosnak a városvezetés, hogy elszállítsa ezeket.

{A}

Mint a helyi rendőrség vezetője, Raul Matiş elmondta, nyolc autót azonosítottak, próbálják elérni a tulajdonosukat. Egyik járműnek nincs rendszáma, így a polgármesteri hivatal hirdetőtáblájára tűzik ki az elszállításról szóló hirdetést, de az autóra is kiteszik, hogy az esetleges gazdája tudomást szerezzen róla. Vannak olyan esetek, amikor a közelben lakók tudják, hogy kié az autó, így általában az érintettek tudomást szereznek arról, hogy a kocsijuk „veszélyben van”.

A törvény által előírt eljárás szerint az értesítést követő két heten belül az autót el lehet szállíttatni, amennyiben a gazdája nem tette ezt meg.

A városháza által megbízott szakcég a hivatal által kijelölt területre szállítja a járgányokat. Amennyiben ezekért 30 napon belül nem jelentkezik a tulajdonosa, a hivatal tulajdonába kerülnek át.

Ha egy hónap alatt jelentkezik a tulajdonosa, csak a 2000 lejes büntetés kifizetése, és az elszállítási és a parkolási díj törlesztése után veheti át a járművet.

Mint Matiş elmondta általában még  az elvontatás előtt intézkednek azok a tulajdonosok, akiknek fontos az autójuk, hiszen sok esetben a roncsok nem érnek annyit, hogy 2000 lejért vagy ennél is többért visszaváltsák őket.

A most feketelistán levő autók: egy kék Dacia és egy piros Opeal Astra az Egyesülés negyedből, egy szürke Fiat Punto a Pandúrok utcában levő játszótér mellől, egy zöld Fiat Stilo a Posada utcából, az erdő szomszédságból, egy meggyszínű VW Passat a csendőrség szomszédságából és egy ugyanolyan márkájú kék személygépkocsi a Tisza utcából, egy piros Opel Vectra a Termékenység utca 22. szám alól és egy kék VW Golf szintén a Pandúrok utcából.

A tulajdonosok által át nem vett autókat a városháza értékesíti.