Aggasztóan nő a leányanyák száma, felvilágosító kampány indul

Simon Virág 2019. szeptember 19., 14:24

Idén már négy 12 éves leányanya adott életet gyermekének Maros megyében, miközben korábban volt olyan esztendő is, hogy egyetlen ilyen eset sem történt. A szakemberek átfogó tájékoztató kampányt indítanak.

Segítenek azokon, akiket sem családjuk, sem a közösség nem fogad be. Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

A héten induló Te választasz, a te döntésed elnevezésű kampányban a Buckner Alapítvány munkatársai a gyermekjogvédelmi, valamint a közegészségügyi igazgatóság szakembereivel közösen tartanak tájékoztató előadásokat a fiataloknak. 2015-ben már szerveztek hasonló, a teljes megyére kiterjedő felvilágosító kampányt, akkor elsősorban a szegény sorban élő közösségekben tartottak előadásokat a szakemberek: beszéltek a testi-lelki egészségről, a fogamzásgátlásról és a nemi betegségek terjedéséről is.

A jelenlegi kampányban három csoportot kívánnak megszólítani. Felvilágosító előadásokat tartanak az árvaházakban és családi jellegű otthonokban élő fiataloknak, felhívják a figyelmet arra, hogy

joguk van nemet mondani, és felelősek saját tetteikért, döntéseikért.

A szászrégeni, nagysármási és dicsőszentmártoni szakiskolákban, gimnáziumokban tanuló diákoknak a fogamzásgátlási lehetőségekről, a nemi betegségekről beszélnek, továbbá azokról a leányanyákról is, akik

12–14 évesen estek teherbe, és emiatt teljesen megváltozott az életük.

A kampány során Mezőbándra, Marosugrára, Dánosra, Marossárpatakra, Héjjasfalvára és Mikefalvára is ellátogatnak a szakemberek, ahol elsősorban azoknak a fiatal lányoknak tartanának felvilágosító előadásokat, akik kimaradtak az iskolából, írni-olvasni sem tanultak meg, vagy csak az elemi képzést végezték el. Őket a polgármesteri hivatalok szociális asszisztenseinek segítségével azonosítják, és játékok, egyszerű történetek segítségével próbálják átadni nekik a legfontosabb üzenetet: felelősek saját döntéseikért, rajtuk is múlik, hogy mi történik velük és leendő gyermekeikkel.

{A}

Mindhárom korcsoportot tájékoztatni fogják a szexuális bántalmazásról, és arról, hogy hova fordulhatnak, ha valaki bántalmazta, zsarolta őket.

Több száz kiskorú válik anyává

Eliada Deac, a Maros megyei gyermekjogvédelmi igazgatóság aligazgatója arról tájékoztatott, hogy 2015-ben Maros megyében 700 kiskorú vált anyává, majd az elkövetkező években ez a szám csökkenő tendenciát mutatott. Idén azonban ismét ijesztő méreteket öltött a jelenség, augusztusig 394 kiskorú szült, miközben tavaly egész évben összesen 480. Az aligazgató beszélt arról is, hogy megyeszerte jól kiépült szociális hálózat működik, így a polgármesteri hivatalokban dolgozó szociális asszisztensek jelentést tesznek az igazgatóságon a várandós kiskorúakról, azokról az esetekről is, amikor ezek 14 évnél fiatalabban esnek teherbe. Utóbbi esetekben minden alkalommal

rendőrségi feljelentés is történik.

A Buckner Alapítvány képviselője, Dacian Moldovan elmondta, az előadásokkal több mint háromszáz fiatalt szeretnének elérni tizenkét településen, olyan helyeken, ahol a kimutatások szerint a legtöbb leányanya van, és nagy a szegénységben élők száma. A felvilágosító kampányban részt vesz a Materna Leányanyaotthon vezetősége, hiszen hozzájuk kerülnek a legnehezebb helyzetben lévő leányanyák, akiket sem családjuk, sem a közösség nem fogad be és nem támogat. Mint Georgeta Podar, az otthon vezetője elmondta, remélik, hogy sikerül megértetni a fiatal lányokkal – azokkal is, akik iskolába sem jártak, sőt talán soha nem voltak háziorvosnál sem –, hogy döntéseik következményekkel járnak, és azokkal elsősorban nekik kell szembenézniük.