A bíróság dönt a korondi polgármester által fizetendő összegről

Kovács Attila 2019. szeptember 19., 15:52

A Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) peres úton igyekszik elérni, hogy a bíróság állapítsa meg, mekkora összegű pénzbírságot kell fizetnie Korond polgármesterének.

A pénzbírság összegéről kell döntenie a Hargita Megyei Törvényszéknek Fotó: Veres Nándor

A Dan Tanasă vezette egyesület azt kéri a Hargita Megyei Törvényszéktől, hogy

határozza meg a polgármester által fizetendő bírság pontos összegét – ez ugyanis nem szerepel a Marosvásárhelyi Ítélőtábla által kihirdetett ítéletben.

Az ADEC által iktatott keresetlevél másolatát kérésünkre a Hargita Megyei Törvényszék rendelkezésünkre bocsátotta. A beadványban az egyesület vezetője, miután ismerteti a Községháza felirat eltávolításához vezető, majd a bírságról rendelkező ítéleteket, kitér arra, hogy

úgy az első fokon eljáró, mind a fellebbviteli bíróság megállapította, hogy a polgármester nem hajtott végre időben egy bírósági végzést. Ezért kéri, hogy állapítsák meg a bírság, illetve a késedelmi kamat összegét – utóbbit az ADEC számára ítélték meg.

Hivatkozásként megemlíti a Hargita Megyei Törvényszék és a Marosvásárhelyi Ítélőtábla által hozott ítéleteket, amelyek alapján Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármestert 75 130 lej kifizetésére kötelezték egy hasonló ügyben, és ezt az összeget idén júniusban ki is fizette.

{A}

Két per, két felirat

A korondi polgármester elleni perek 2015-ben kezdődtek, az ADEC akkor kérte a bíróságtól, hogy kötelezze az elöljárót a Községháza felirat eltávolítására. 2016 februárjában jogerős ítélet született erről, amit végre is hajtottak. Mivel a Marosvásárhelyi Ítélőtábla akkor azzal indokolta döntését, hogy a községháza román megfelelője nem a „primăria”, hanem „casa comunală” vagy „casa comunei”, 2017-ben új feliratot tettek ki, amelyen Primăria helyett Casa Comunală szerepelt a Községháza fordításaként, ezt idén januárban vették le. Emiatt az ADEC újabb pert indított Katona Mihály ellen, azt kérve a bíróságtól, hogy kötelezzék a községvezetőt pénzbírság kifizetésére a korábbi jogerős ítélet végrehajtásának elmulasztása miatt, noha az megtörtént.

A Hargita Megyei Törvényszék tavaly elsőfokú ítéletében úgy rendelkezett, hogy a polgármester köteles a bruttó minimálbér 20 százalékának megfelelő pénzbírságot fizetni minden nap késlekedésért, miután ez az ítélet jogerőssé válik.

Másodfokon viszont az ítélőtábla ezt megváltoztatta, és úgy döntött, hogy 2016. október 21-től kell számítani a bírságot – amikor az első jogerős ítéletet kihirdették. Az ADEC számára napi 100 lejes késedelmi kamat kifizetését is megítélték, szintén a jelzett időponttól számítva.

A bírság a jelzett időszakban érvényes országos bruttó minimálbért véve alapul mintegy 280 000 lejt jelenthet, a késedelmi kamatként felszámolt, az egyesületnek fizetendő összeg pedig elérheti a 80 000 lejt.

Még lehet bizonyítani

Katona Mihály korábban lapunknak elmondta, hogy leadhatta a rendelkezésére álló, a felirat eltávolítására vonatkozó bizonyítékokat. Ha ezeket figyelembe veszi a törvényszék, akkor a községvezető szerint van rá esély, hogy eltörlik az igazságtalanul kiszabott rekordnagyságú bírságot, amelyet nem tud kifizetni. A per első tárgyalását októberben tartják. Ezzel párhuzamosan a Legfelsőbb Ítélő és Semmítőszéken is iktatták a per egyik tanújának keresetét, aki beavatkozott a pénzbírságról rendelkező perbe, de az ítélőtábla elutasította azt a kérését, hogy vegyék figyelembe a polgármestert igazoló vallomását, és ennek megfelelően módosítsák a jogerős ítéletet. A tanú emiatt a legfelsőbb bírósághoz fellebbezett, ennek tárgyalására még nem jelöltek ki időpontot.