Szökött kiskorút azonosítottak, hajléktalanokat bírságoltak a vasútállomásokon

Simon Virág 2019. szeptember 19., 11:40

Hajléktalanokat igazoltattak, árvaházból megszökött kiskorút találtak meg a rendőrök Hargita és Maros megyében azon átfogó ellenőrzés során, amelyet szerdán reggel tartottak a vasútállomásokon és környékükön. A tilosban parkoló sofőrök sem úszták meg pénzbírság nélkül.

Fotó: Haáz Vince

Országos szinten 1400 rendőr és csendőr vett részt azon a razzián, melynek során 324 vasútállomáson és környékén vizsgálódtak. A tiszta állomások elnevezésű helyszíni ellenőrzések alkalmával egyebek közt felhívták a várakozók, utasok figyelmét, hogy fokozottan figyeljenek csomagjaikra, de felléptek a hajléktalanok, koldusok, jegy nélkül utazók és a mozgóárusok ellen is.

Hargita megyében Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Maroshévízen és Gyergyószentmiklóson ellenőrizték az állomásokat és környéküket.

Mint Gheorghe Filip, a rendőrség szóvivője elmondta, a razziában összesen huszonhárom rendőr és két csendőr vett részt. Az állomások épületeiben és a peronokon tizennégy személyt igazoltattak, közülük hetet pedig megbírságoltak viselkedésük, megnyilvánulásuk miatt. A megbüntetett személyek közül ketten hajléktalanok voltak. Az állomásokon a rendőrök 2605 lej értékű bírságot róttak ki.

A közlekedésrendészek az állomások közelében parkoló gépkocsikat ellenőrizték, vezetőiket igazoltatták. Szabálytalan parkolásért kilenc esetben bírságoltak, összesen 5945 lej értékben. A kora reggeli órákban mindig benépesülő vasútállomások könyékén is vizsgálódtak a rend őrei, itt két olyan személyt azonosítottak, aki szerintük nem megfelelően viselkedett, beszélt. Őket 500-500 lejre bírságolták meg.

Fotó: Haáz Vince

Mint Ramona Varodi, a Maros Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, megyeszinten 80 rendőr bevonásával 38 vasútállomást „látogattak meg”. Az állomásokon és a vonatok mellett 44 személyt igazoltattak, és 21 büntetést róttak ki, összesen 4000 lej értékben. Az állomások közelében 131 parkoló gépkocsit azonosítottak, és ugyanannyi sofőrt büntettek meg törvénytelen állomásozásért, összesen 19 ezer lejre. A rendőrök 57 személyt igazoltattak a vasútállomások környékén, és 22 pénzbírságot róttak ki.

Marosvásárhelyen a nagyállomáson többek között egy nőnek „álcázott” férfit igazoltattak a rendőrök,

akik egyebek mellett azt firtatták, miért mondja, hogy nő, ha személyazonossági igazolványában férfinév szerepel. Egy zacskóból kábító hatású ragasztót szipózó fiataltól pedig elkobozták a „boldogságot”. De

azonosítottak egy 16 éves kiskorút is, aki egy elhelyezési központból szökött meg,

szeptember 11-e óta szerepel az országos körözési jegyzékben.