Amikor négy tehén és három medve néz farkasszemet a zsenge cukorrépáért

Széchely István 2019. szeptember 18., 22:00

Azt, hogy leggyakrabban miként ér véget a medve és a tehén találkozása, mindenki ismeri a hírekből. Az alábbi, rendhagyó fordulatok által tarkított képtörténet éppen azért érdekes, mert ezúttal nem a megszokott forgatókönyv szerint alakult a cselekmény.

Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

Egy Kovászna megyei településen örökítette meg az éjszakai térfigyelő kamera azt a szokatlan történetet, amelyből egyrészt kiderül, hogy a medvék nem eszelősen gyilkoló vérengző fenevadak, másrészt pedig az, hogy a tehenek sem mindig észvesztve menekülő prédaállatok.

A képsorokat a málnásfürdői székhelyű Pro Silva Vadászegyesület egyik munkatársa tette közzé a Facebookon. A bejegyzés szerint majdnem két hónapja nem volt eső, kiszáradt minden,

a kamera látóterében pedig a zsenge cukorrépa miatt ugrott meg látványosan az egy négyzetméterre jutó medvék és tehenek száma.

A képtörténet az alábbi bejegyzésben tekinthető meg: 

Az első képkockákon a medvék érkezése látható, de alighogy feltérképezik a területet, kolomppal a nyakában megjelenik az első tehén, láthatóan mit sem törődve a tápláléklánc örök érvényű hierarchiájával és a brutális túlerővel, szembe helyezkedik a három medvével és birtokba veszi a territórium egy részét.

A medvék feszülten figyelik, oldalognak körülötte, majd erősítést kap a vakmerő főkolompos, előbb egy, majd újabb két bátor marha érkezik.

Itt következik be a második nem várt fordulat: taktikai erőfölényre tesznek szert a területen és kiszorítják onnan a nagyvadakat. A tehenek a medvéket.

{A}

Megtartani azonban már nem tudják a diadalmasan elfoglalt territóriumot, ugyanis az időkódos képek tanúsága szerint néhány perc múlva visszatérnek a területfoglalók és helyreállnak az állatvilágban az általános iskolai tankönyvekből megismert erőviszonyok: az utolsó képen már elfekve lakmározzák a zsenge cukorrépát a medvék.

Noha a felvételek alapján a tehenek épségben megúszták a medvékkel szembeni erődemonstrációt, a Facebook-bejegyzés szerint az állatok gazdája utólag kártérítésért folyamodott, arra hivatkozva, hogy egyik tehenét megölte a medve.