MPP: vannak arra vonatkozó bizonyítékok, hogy a volt belügyminiszter tudta, mi készül az úzvölgyi temetőnél

Gergely Imre 2019. szeptember 18., 19:00

Carmen Dan korábbi belügyminiszter nem sértette meg a gyülekezési törvényt – erre hivatkozva utasította el a Legfelsőbb Ügyészség az MPP által az úzvölgyi események kapcsán tett feljelentést.

Mezei János pártelnök Fotó: Gergely Imre

Az úzvölgyi eseményeket követően feljelentést nyújtott be a Magyar Polgári Párt, azt kérve az igazságszolgáltatástól, hogy vizsgálja ki, kik felelősek a történtekért, és történjen meg a büntetőjogi felelősségre vonásuk. Ebben összesen nyolc bűncselekmény (erőszak, dulakodás, rongálás, hatóság elleni erőszak, hivatali visszaélés, hivatali mulasztás, uszítás, sírgyalázás) esetében kértek kivizsgálást és büntetőjogi felelősségre vonást ismeretlen elkövetők, valamint a Calea Neamului és a Noua Dreaptă szervezetek, illetve Toma Cosmin, Dormánfalva polgármestere, Jean Adrian-Andrei, Hargita megye prefektusa és Carmen Dan időközben leváltott belügyminiszter ellen.

Mivel a miniszter is a bepanaszoltak között volt, az ügyet a legfelsőbb ügyészség tárgyalta, és azt állapította meg, hogy a belügyminiszter elleni panasz megalapozatlan.

„Az ügyész döntését annyival indokolta, hogy a gyülekezési törvény nem ír elő a belügyminiszter számára semmilyen kötelezettséget” – mondta el szerdai sajtótájékoztatóján Mezei János. Leszögezte,

a döntéssel egyáltalán nem értenek egyet, az MPP álláspontja szerint az ügyész felületesen és szakmaiatlanul járt el,

ezért fellebbezést nyújtottak be a főügyészhez.

{A}

Mezei közölte,

vannak bizonyítékok arra, hogy Carmen Dan tudott arról, milyen jellegű és mekkora mértékű megmozdulás készül az úzvölgyi temetőnél, és ennek ellenére nagyon kevés csendőr volt kirendelve a rend fenntartására.

Erre alapozva a fellebbezésben kérik, hogy a hatóság állapítsa meg, hogy a belügyminiszter hivatali mulasztást követett el, terjessze ki a kivizsgálást más potenciális elkövetőkre is, és történjen meg a felelősségre vonásuk. Az MPP elnöke hozzátette, hogy egy felelős politikusnak az a kötelessége, hogy az úzvölgyihez hasonló eseményeknek elejét vegye, csillapítsák a kedélyeket, és fellépjenek azok ellen, akik ilyen cselekedetekre készülnek. A belügyminiszter és minden más érintett elleni kivizsgálás lefolytatása és a felelősségre vonásuk már azért is fontos lenne, hogy az úzvölgyi események ne jelentsenek precedenst más hasonló történéseknek – mondta. A legfelsőbb ügyészség egyébként a feljelentés többi részéről megállapította, hogy azok kivizsgálásában a gyergyószentmiklósi ügyészség az illetékes, ezért azokat visszautalta ide.