A sokoldalú pesztó

Fülöp-Székely Botond 2019. szeptember 18., 13:39

Nemcsak üzletben vásárolhatunk pesztót, hanem mi magunk is könnyedén elkészíthetjük – ezt bizonyította lapunknak Bándi Sándor Domokos, a Főnix Konyha szakácsa. Az intenzív ízű mártást öntetként, mártogatósként, pácként és ízesítőként is használhatjuk.

Percek alatt elkészíthető egy egyszerű pesztó Fotó: Fülöp-Székely Botond

Pesztónak nevezzük a különböző olajokból, fűszerekből, parmezán sajtból és fokhagymából összeállított keveréket, amelyet számos étel finomabbá tételéhez használhatunk – magyarázta Bándi Sándor Domokos, aki maga is sokszor készíti el az olasz étel különböző fajtáit.

Készítsük mi magunk

Az üzletben számos fajtáját megvásárolhatjuk a pesztónak, ám a szakács mégis azt tanácsolja, hogy mi magunk készítsük el otthon. „Én is sokszor vásároltam pesztót az üzletben, de azt tapasztaltam, hogy csak akkor tudom elérni a legjobb ízhatást, ha én magam készítem” – fogalmazott. Ehhez

elsősorban jó minőségű fűszer- vagy olívaolajra van szükség, ebbe kerülnek majd bele a hozzávalók.

Ha nincs mozsarunk, késsel is felapríthatjuk a zöld fűszereket Fotó: Fülöp-Székely Botond

Ezután kiválasztunk egy fűszernövényt – lehet ez például petrezselyem, bazsalikom, rozmaring vagy akár több növény kombinációja is –, amelyet mozsárban nyomkodunk szét. Persze ha valakinek nincs mozsara, akkor robotgépet is használhat, de akár apróra is vághatja a fűszert. Így lehet ugyanis kinyerni az illóolajokat. A zöld fűszerből annyit tegyünk az olajba, hogy jó sűrű legyen a keverék. Ezután zúzott fokhagymát, illetve némi reszelt parmezán sajtot kell hozzáadnunk a készítményünkhöz, amit sóval és borssal ízesíthetünk.

Ha összekevertük a hozzávalókat, akkor készen is van a pesztónk.

Persze tovább finomíthatjuk a mártást, például fenyőmaggal ízesíthetjük. Készítményünk egy alap, gyorsan összeállítható pesztónak számít, amihez a későbbiekben adhatunk még szárított és felaprított zöldségeket, illetve tejfölt is.

Minőségi alapanyagokból érdemes dolgozni Fotó: Fülöp-Székely Botond

„Ezután már igazából csak a képzeletünk szabhat határt annak, hogy mivel vegyítjük a pesztónkat, csupán arra kell vigyáznunk, hogy az ízek kiegészítsék egymást. Használhatunk például különböző csírákat, de akár rukkolát is, ami a személyes kedvencem. Az nem tesz jót, ha szárított gyümölcsöket adunk a keverékhez” – fejtette ki Bándi. Érdekességként azt is elmondta, hogy ha befőttesüvegben tároljuk a készítményt, és kiveszünk belőle valamennyit, akkor mindenképp öntsük fel olajjal – úgy, hogy az ellepje a hozzávalókat –, hogy ne romoljon, penészedjen meg.

Mire jó?

A pesztó kiváló a különböző saláták ízesítésére, csak vigyázni kell, hogy keveset használjunk belőle, mert intenzív íze van – mondta a szakács, hozzátéve, hogy akár pirítóst is ízesíthetünk így. Rámutatott, ha húst szeretnénk sütni, akkor azt szintén bedörzsölhetjük vele a sütés előtt, hiszen kiváló páckeverék. A bárányhúshoz a rozmaringos, a sertéshez a kakukkfüves, a csirkéhez a bazsalikomos, a halhoz pedig a citromfüves pesztót ajánlja a szakember. Ha grillezünk, akkor kiváló mártogatós lehet a fűszerekből és olajból készült keverék.

A pesztónak mindig sűrűnek kell lennie Fotó: Fülöp-Székely Botond

Bándi tálaláskor rendszerint azt a módszer választja, hogy körkörösen meglocsolja a húst. „Volt olyan vendégünk is, aki nem tudta ugyan, mi az a pesztó, de belemártotta a húst, mielőtt megette volna, és nagyon ízlett neki” – mesélte Bándi. A készítmény természetesen öntetként is használható, illetve gyakori hozzávalója a tésztáknak. Az sem ritka, hogy a szakácsok megkenik vele a pizzalapot, mielőtt rátennék a hozzávalókat.