2,5 millió lejt kaptak a csíki települések fejlesztésekre és infrastrukturális beruházásokra

Székelyhon 2019. szeptember 17., 17:06

Fejlesztésekre és infrastrukturális beruházásokra 2,5 millió lejt fordíthatnak a csíkszéki települések a költségvetés-kiegészítés után. A visszaosztott összegekről a települések igénylései alapján a Hargita megyei önkormányzati képviselők döntöttek szeptemberi ülésükön.

Képünk illusztráció Fotó: Sándor Csilla

Hargita Megye Tanácsa sajtóközleményben sorolta fel azokat a csíki településeket, amelyek részesülhettek a költségvetés-kiegészítés után támogatásban.

Csíkdánfalva 350 ezer lejben részesült, ezt a helyi kultúrház szomszédságában lévő ingatlan megvásárlására költhetik el. Szépvíz szintén 350 ezer lejt kap: 50 ezret Csíkborzsovába fektetnek, ahol 1,4 kilométer hosszan kiépítik az elektromos hálózatot és az út menti közvilágítást. 40 ezer lejből két, egyenként 15 férőhelyes öltözőt szeretnének építeni a sportpálya közelében, valamint egy négyszemélyes bírói öltözőt. 260 ezer lejből 300 méteren járdát építenének Csíkszentmiklóson. 80 ezer lejt utalt a megyei tanács Csíkszentdomokosnak, hogy megterveztessék a tűzoltók képzőközpontjának otthont adó épület felújítását.

Balánbánya 65 ezer lejt kapott a helyi bölcsőde és napközi működésére. Csíkcsicsó 200 ezer lejből gazdálkodhat: 50 ezer lejt szánnak a majdani ipari park bekötőútjának topográfiai és telekkönyvezési munkálataira. További 100 ezer lejből a helyi kultúrotthon belső munkálatait támogatják.

Még egy lépéssel közelebb kerül a Hargitafürdőt Piricskével összekötő út felújítása is, hiszen a tanácsülésen a testület 50 ezer lejt hagyott jóvá a községnek az összekötő út telekkönyvezésére.

Madéfalva 190 ezer lejt kapott a helyi úthálózat felújítására megnyert AFIR támogatáshoz szükséges önrész kiegészítésére. További 100 ezer lejből after school programoknak helyet adó épületet alakítanának ki: a kétszintes épületben hat terem és egy étkező lesz. Csíkszentkirálynak 410 ezer lejt hagytak jóvá: 200 ezer lejt járdaépítésre költenek, hogy biztonságosabbá tegyék a gyalogos forgalmat Kincseszeg és Poklonfalva között. Hosszú távú tervük, hogy összekössék Csíkszentkirályt Büdösfürdőn keresztül a Kovászna megyei Olasztelekkel: az út Hargita megyei szakaszának tervezésére kaptak 60 ezer lejt. A község temetőjében sétányt és autóbehajtót építenek, erre 80 ezer lejt kaptak. További 70 ezer lejt a parcellázási tervek elkészítésére fordíthatnak.

{A}

Csíkkarcfalva a piacterét bővítené: a 200 ezer lejes jóváhagyott összegből a község a kultúrház és a piactér mellett elhelyezkedő ingatlant fogja megvásárolni. Csíkszentimre utcáinak felújítására és a vízelvezetés rendbetételére 150 ezer lejt hagytak jóvá: a munkálatok közel négy kilométer utcát érintenek. Csíkrákos községben utakat építenek, közvilágítást létesítenek, felújítják a kultúrházat és egy interaktív parkot is létrehoznak: a kormánytámogatásból megvalósuló beruházások önrészéhez 150 ezer lejt utalnak. Csíkszenttamás összesen 148 ezer lejben részesül: ebből a községháza felújításának belső munkálatait és a szennyvízhálózatra való csatlakozást fedeznék, továbbá a gázhálózat kiépítésének topográfiai tanulmányát végzik el.

Csíkmadarason a gázhálózat kiépítésének támogatására hagyott jóvá a testület 140 ezer lejt. A gázhálózat a háztartások mellett a majdani ipari parkot is kiszolgálná. Kászonaltíz térfigyelő kamerarendszer bővítésére 50 ezer lejt kapott. Maroshévíz a Kemény János Gimnázium számára kapott 40 ezer lejt.