Mi tetszik és mi a testhezálló? Mindkét szempont fontos a sportág kiválasztásánál

Kovács Eszter 2019. szeptember 17., 20:00

Tavaly több ezer gyermek és több száz család vett részt az első székelyudvarhelyi sportágválasztón, ezért az eseményt szervező polgármesteri hivatal újrázni fog: pénteken a sétatéri stadionba várják az érdeklődőket.

Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Fontos, hogy minden gyermek és fiatal rendszeresen sportoljon vagy mozogjon, nem mindegy azonban, hogy milyen tevékenységet választ a szülő vagy a gyerek. A tavalyi, első sportválasztót kifejezetten ezzel a céllal rendezték meg, hiszen Székelyudvarhelyen a nagyon népszerű sportok mellett (mint a kézilabda, labdarúgás, atlétika stb.) számos más szabadidős mozgási lehetőség van, amelyekről kevesen tudnak. A legmegfelelőbb sportág, mozgásforma kiválasztása azért fontos, mert a gyerekek szívesebben és következetesebben gyakorolnak olyan sportokat, amelyekben sikerélményük is van,

a sikerélmény pedig nagymértékben függhet az egyéni alkat alapján kiválasztott, „testhezálló” tevékenységtől.

Tavaly a polgármesteri hivatal összeverbuválta a város összes sportegyesületét, hiszen cél volt az is, hogy a gyerekek és a szülők megismerhessék az edzőket, sporttanárokat, sportegyesületeket. Idén a részvevők fociban, birkózásban, kézilabdában, floorballban, atlétikában, kosárlabdában, taekwondóban, asztaliteniszben, teqballban, zumbában, a pumptrackpályán, street workoutban, aikidóban, sízésben, úszásban, biciklizésben, valamint táncban próbálhatják ki magukat.

{A}

A program pénteken délelőtt 10 órakor kezdődik, ekkor szervezett csoportokban, pedagógusok kíséretével érkeznek a gyerekek, délután viszont családokat is várnak. A cél, hogy a részvevők minél több sportágat megismerjenek és kipróbáljanak.

Mivel a rendezvény sajátossága főként a sportágak – eszközökkel szemléltetett – gyakorlati kipróbálásában rejlik,

az edzők és tanárok kérése, hogy a délelőtt érkező osztályközösségek, illetve a délutánjukat ott töltő családok legkevesebb két órát szánjanak erre az eseményre,

és lehetőleg megfelelő ruházatban érkezzenek. A sportválasztó 19 órakor zárul.