Elhúzódik a sugárterápiás központ létrehozása Székelykeresztúron

Széchely István 2019. szeptember 17., 19:00

A székelykeresztúri kórház épületének bővítésére van szükség ahhoz, hogy a székelyudvarhelyi kórház vezetőségének tervei szerint sugárterápiás onkológiai központot építhessenek ki a keresztúri egység alagsorában.

Hátrafelé, teljes szélességében kibővítenék a székelykeresztúri kórház épületét Fotó: Ifj. Haáz Sándor

Nem valósulhat meg idén a székelyudvarhelyi kórház stratégiai tervében szereplő sugárterápiás onkológiai központ. Az udvarhelyi intézmény külső egységeként működő székelykeresztúri kórház épületében még el sem kezdődhettek a munkálatok, ugyanis kiderült, hogy az ingatlan folyosó jellegű alagsorában nem lehet a vonatkozó előírásoknak megfelelően kialakítani az oda tervezett sugárterápiás részleget. Mivel

egy ilyen egység csak alagsorban, megfelelő vastagságú betonfalak közt működhet,

az épület földfelszín alatti részének kibővítésére van szükség, de akkor már a teljes ingatlant megnagyobbítanák – közölte Lukács Antal, a székelyudvarhelyi kórház főigazgatója.

A földfelszín fölötti helyiségekben kórtermeket alakítanának ki.

A szükséges előtanulmányokat már elvégezték, de az építkezési munkálatok szigorú előírásoknak kell megfeleljenek, számos hatóság engedélyére van szükség, emiatt tolódik a terv kivitelezése, az igazgató egyelőre megsaccolni sem tudja, mennyivel. A székelykeresztúri kórház épületét hátrafelé bővítenék, teljes szélességben.

{K1}

Mint arról év elején írtunk, a majdani sugárterápiás központ helyszínéül azért választották a székelykeresztúri kórházat, mert a székelyudvarhelyi kórházban csak egy nagyon alacsony belmagasságú műszaki alagsor van. A beruházást állami pénzből valósítanák meg, és két onkológus szakorvossal már elvi megállapodást kötöttek, egyikük sugárterápiás képzettséggel is rendelkezik.

{A}