Bölöni Lászlót szeretné Marosvásárhely magyar polgármesterjelöltjének az EMNP

Antal Erika 2019. szeptember 17., 14:42

Október elsején, 18 órától Marosvásárhelyen a Színház téren szervezi meg a Ne bántsd a magyart! figyelemfelkeltő eseményt az Erdélyi Magyar Néppárt. Emellett arról is beszéltek, hogy kit látnának szívesen Marosvásárhely polgármesteri székében.

Csomortányi István és Brassai Hunor számít a vásárhelyi magyar közösség jelenlétére az október 1-ei figyelemfelkeltő rendezvényen Fotó: Haáz Vince

Az esemény beharangozóján Csomortányi István és Brassai Hunor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos, illetve marosvásárhelyi elnöke elmondta, a jóváhagyást az eseményhez a keddi nap folyamán megkapták a polgármesteri hivataltól.

A szervezők számítanak az MPP, az SZNT és az EMNT jelenlétére, illetve meghívták az RMDSZ-t is, hiszen – ahogy mondták, ez nem egypárti rendezvény lesz, hanem lehetőség az összefogásra, a magyar egység megteremtésére.

{A}

Ahogy Csomortányi István beszámolt róla, az esemény célja az, hogy

a magyar közösség közvetlen módon fejezze ki a véleményét, hogy ami ma történik Erdélyben a magyarsággal szemben, az tűrhetetlen.

Az EMNP elnöke a közigazgatási törvény negatív következményeire utalt, a marosvásárhelyi közhangulatra, az orvosi egyetemen történtekre, a polgármester kijelentésére, miszerint a római-katolikus gimnáziumot visszaállamosíttatná.

Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely és Székelykeresztúr után október első napján Marosvásárhelyen is megszervezik a tiltakozó eseményt, hogy a magyar közösség közvetlenül is hallathassa a hangját – mondta.

Fotó: Haáz Vince

A keddi sajtótájékoztató másik témája a 2020-as önkormányzati választásokra való felkészülés volt. Brassai Hunor arra hívta fel a figyelmet, hogy

szeretnék, ha a három magyar párt egyetértésre jutna Marosvásárhelyen, és egy olyan hárompárti koalíciós listát állítana, amely meghozná a marosvásárhelyi magyar szavazók választói kedvét.

Ugyanakkor egy olyan polgármesterjelöltet indítanának, aki köztiszteletben álló, politikán felüli személyiség, akinek a neve már korábban is felmerült.

Bölöni Lászlóról van szó, akiről még nem tudható, hogy vállalná-e vagy sem a megmérettetést, de eséllyel indulhatna, hiszen nem csupán a magyar közösség népszerűségét élvezi, de a románokét is

– hangzott el a sajtótájékoztatón.

Csomortányi úgy fogalmazott, egyre kevesebb az idő, és a vásárhelyi magyar közösséget hét irányba próbálják széthúzni, ha nem születik meg az együttműködés. Az MPP, az EMNP és az RMDSZ, a sok magyar számára is szimpatikus POL, de az USR és a PLUS is a magyarok voksára is startol – magyarázta az elnök, hozzátéve, hogy RMDSZ-en belüli széthúzás is megosztja a közösséget.