Visszaszolgáltatás: a kivételek miatt „lenyomorítják” az országot

Bíró Blanka 2019. szeptember 17., 13:33

Lassan halad az államosított ingatlanok visszaszolgáltatása, a Kovászna megyei prefektus szerint az önkormányzatoknak és a helyi bizottságoknak kellene hatékonyabban dolgozniuk, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint viszont a törvény hátráltatja a folyamatot.

Egy bonyolult, rengeteg iratot tartalmazó kérés miatt sokaknak várakozniuk kell. Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

Elégedetlen a visszaszolgáltatás ütemével, ebben a ritmusban még legalább tíz év kell, amíg minden kérést megoldanak – jelentette ki sajtótájékoztatón Sebastian Cucu. A Kovászna megyei prefektus szerint a megyei bizottság „hozott anyagból” dolgozik, így

amíg a helyi bizottságok nem oldják meg a kéréseket, addig a megyei sem tud lépni, így általában helyben toporog a folyamat.

A prefektus rámutatott, a visszaszolgáltatás véglegesítésére vonatkozó 2013/165-ös törvény alapján jelenleg Kovászna megyében mintegy hatezer kérés vár megoldásra – valahogy sikerült a felére lefaragni, mert három évvel ezelőtt még 12 ezer megoldatlan kérést tartottak nyilván. Felhozta, hogy Sepsiszentgyörgyön még több száz ingatlan visszaszolgáltatásáról kellene döntenia az önkormányzatnak. A prefektus néhány éve emiatt már megbírságolta Antal Árpád polgármestert, ezúttal viszont azt mondta,

nem büntetne, nem akarja, hogy a „polgármesterek a fenyegetés árnyékában éljenek”, de rá kellene venniük az alkalmazottaikat, hogy többet dolgozzanak.

Szerinte az már nem lehet kifogás, hogy nem találnak szakembert, mert a közigazgatásban emelkedtek a bérek, és alkalmazni is lehet.

{A}

„Egy dologban egyetértek, ezt a kérdést már rég meg kellett volna oldani” – szögezte le kérdésünkre Antal Árpád polgármester. Hozzátette, a kormány képviselője is tehetne azért, hogy gyorsabban haladjanak, hiszen

a törvényben van egy kitétel, ami hátráltatja a folyamatot: a kéréseket az iktatószám sorrendjében kell megoldani.

Hiába vannak egyértelmű iratcsomók, azokkal nem tudnak haladni, ha az előttük iktatott bonyolult, kiegészítő dokumentumokra van szükség, annál elakad.

Antal Árpád rámutatott, ez a rendelkezés azért került be a törvénybe, mert előfordult az országban, hogy preferenciálisan oldottak meg visszaszolgáltatási ügyeket, előrevettek kéréseket. „Nem lehet a kivételekre jogszabályt alkotni, mert hárman csalnak, lenyomorítani egy egész országot” – mondta Antal Árpád.