Sétálj velünk az iskolába! – figyelemfelkeltő akció Sepsiszentgyörgyön

Bíró Blanka 2019. szeptember 16., 19:26

A Sétálj velünk iskolába! elnevezésű akcióban való részvételre kérte fel a város iskoláit Sepsiszentgyörgy önkormányzata az Európai Mobilitási Héten.

Képünk illusztráció Fotó: Kristó Róbert

A szeptember 17-i és 18-i figyelemfelkeltő akció legfontosabb célja, hogy tudatosítsa a lakókban és diákokban, hogy a gépjármű-közlekedésnek több alternatívája is létezik: lehet utazni busszal, közlekedni kerékpárral, rollerrel, vagy görkorcsolyával, illetve gyalog is el lehet jutni az iskolába.

{A}

Kedden az Európai Mobilitási Hét programját ismertetik a diákokkal, valamint közös tornával testmozgásra és aktív életre ösztönzik őket. Az elképzelés szerint a nap folyamán a résztvevő iskolák udvarán a kiválasztott időben egy közös 10–15 perces tornát tartanak.

A tornagyakorlatot saját program szerint állítják össze, zenével. A cél 10–15 percen keresztül minél több tanulót megmozgatni, hogy aktívan kezdje mindenki a hetet. Szerdán keresik Sepsiszentgyörgy „legmobilisabb” iskoláját, azaz melyik iskolába érkezik a legtöbb tanuló gépkocsi nélkül. A felmérést reggel a bejáratoknál önbevallásos alapon mérik majd az erre kijelölt személyek.

A nap célja, hogy minél több tanuló és tanár alternatív közlekedési módot használva jusson el az iskolába.

A tanulók mehetnek gyalog, biciklivel, rollerrel, gördeszkával vagy tömegközlekedéssel is az iskolába, fontos, hogy minél többen érkezzenek reggel autó nélkül. Az az iskola, ahová a legtöbb tanuló érkezik autó nélkül, elnyeri Sepsiszentgyörgy legmobilisabb iskolája címet. Ugyanakkor szeptember 20–22. között rendezik a 13. Sepsiszentgyörgyi Sportnapokat, ahová a szervezők minden sportolást kedvelőt szívesen várnak, kortól függetlenül. A résztvevőket családi programokkal, előadásokkal, vetélkedőkkel és újdonságokkal mozgatják majd meg.