Székelyudvarhely utcáin portyázott a bocsos medve

Széchely István 2019. szeptember 16., 21:53

Videó is készült arról a bocsos anyamedvéről, amely szombaton éjjel a Szabók utcai felbukkanásától a terelőútig juthatott, majdnem egy kilométeres távot megtéve Székelyudvarhely utcáin. Szakember adott tanácsot, mi a teendő medvével való találkozás esetén.

A bocsos medve feltételezett útvonala a Szabók utcai észlelésétől a videofelvétel csillaggal jelölt helyszínéig

Ismét betévedt egy medve Székelyudvarhelyre: a bocsos anyaállatról szombaton éjjel a terelőút Csíkszereda felőli bejáratának közelében, a Nagy-Küküllőn átvezető híd utáni kanyarban készült videofelvétel.

Talán csak a szerencsének és a lecsökkent éjszakai gyalogos- és autóforgalomnak köszönhető, hogy emberi sérülés nem történt, illetve a medve és bocsa is épségben megúszta a városi portyázást, ugyanis

az anyaállat és a medvebocs majdnem egy kilométeres távot tehetett meg a városban, mielőtt felbukkantak a terelőúton.

„A Szabók utcában, a garzonoknál látták őket, szembe mentek velük. Onnan lefelé futottak – ahogy a videón láttuk, mentek a Mol benzinkút felé –, tehát azt jelenti, hogy a Szabók utcából lejöttek, és átmentek a hídon. Én azon csodálkozom, hogy addig senki nem látott semmit. Hál’ istennek nem futott össze velük senki” – fogalmazott megkeresésünkre Mărmureanu-Bíró Leonard.

{A}

A Nagy-Küküllő Vadásztársaság igazgatója szerint a közeljövőben mindennaposakká válhatnak a hasonló esetek, ugyanis gyenge az idei makktermés, a nagyvadak nem jutnak elég táplálékhoz az erdőben, ezért a gyümölcsösök felé veszik az irányt, azok pedig a települések határában vannak.

Olyan is előfordult, mondta, hogy Székelyudvarhely Szejke felőli határában, a Széldomb környékén egyszerre öt medve volt a gyümölcsösben, tönkre is tették, összetörték a fákat.

„Most már érik be a szilva, az alma, nem is jó belegondolni, milyen problémák lesznek” – jegyezte meg a szakember.

Medvék a Széldombon. A vadásztársaság éjszakai kamerafelvétele egyszerre három példányt örökített meg

A medveproblémák tekintetében beszédes tényező, hogy a vadásztársaság igazgatója szerint az, hogy medve tévedt a városba, a jelentéktelenebb gondok közé tartozik, sokkal nagyobb baj az, hogy például Homoródalmást – ahova éppen úton voltak a medvék által okozott károk miatt – minden irányból támadják a medvék.

Mărmureanu-Bíró Leonard kérdésünkre elmondta, ha valaki medvét lát Székelyudvarhelyen, a helyi rendőrséget értesítse (telefonszám: 0266-210210), vagy hívja a 112-es segélyhívószámot.

Ilyenkor a vadásztársaságnak is szólnak, és mivel szerződést kötöttek ez ügyben a városvezetéssel, leadhatnak riasztólövéseket a nagyvad elűzése érdekében.

A medvének a hallása és a szaglása nagyon jó, a látása viszont kevésbé, így ha nagyobb távolságra van, meg kell állni és csendben hagyni, hogy menjen az útjára, ne hívjuk fel magunkra a figyelmet. Amennyiben viszont felénk tart, mutassuk meg, hogy ott vagyunk – tanácsolta a szakember, hozzátéve, hogy ők az erdőben rá is kiáltanak a vadra.