Lakóövezetben nem javallott fenyőt ültetni – kivágják a veszélyesnek ítélt fákat

Kovács Eszter 2019. szeptember 17., 22:00

Felháborodást keltett a közösségi oldalon a hír, hogy Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala több nagyra nőtt fenyőfát vágat ki a lakótelepeken. Mint kiderítettük, a kivágást maguk a lakószövetségek kérvényezték.

Két éve közel hetven fenyőfát döntött ki a vihar. Azóta kivágják a veszélyes örökzöldeket Fotó: Barabás Ákos

2017 júliusában több mint 150 fát döntött ki egy nagyobb erejű vihar Székelyudvarhelyen: a kitört fákból 69 darab fenyő volt, a többi pedig elöregedett, korhadt díszfa. A helyi polgármesteri hivatal azóta folyamatosan kivágatta a túl magasra nőtt, felszíni, kis gyökérzettel rendelkező örökzöldeket:

2018-ban 31 fenyőt, idén pedig 101 fenyő kivágást hagyták jóvá, a környezetvédelmi ügynökség láttamozásával.

Fenyőt ugyanis lakóövezetben nem javallott ültetni, hangsúlyozta Zörgő Noémi sajtószóvivő: sokszor a környező házaknál, tömbházaknál is magasabbra nő, gyökérzete nem terebélyesedik ki eléggé, önmagában pedig nem tud ellenállni az erős szélnek.

{A}

Az utóbbi héten összesen 23 fa kivágására kapott engedélyt egy szakcég Székelyudvarhelyen: ezekből 13 a Kórház-negyedi lakók kérésére került fel a listára: a Cekend-bejárat 4. szám, a Kalonda 1. szám és a Kárpátok-bejárat 3. szám alatt lakók kérték a polgármesteri hivatalt, hogy a veszélyesen magasra nőtt örökzöldeket vágassa ki. A munkához hozzá is láttak, az eredmény viszont nem aratott osztatlan sikert a lakosság körében.

A kérések jogosságát egy szakemberekből álló bizottság bírálja el, akik minden esetben a helyszíni látogatást követően döntenek. Itt mindenik kérés jogos volt, hiszen ezek a fák egy vihar esetén veszélyt jelenthetnek az ott lakók életére, illetve javaikra

– magyarázta kérésünkre a sajtóreferens.

Egyébként ezúttal további két fenyőt a Függetlenség 1.szám melletti zöldövezetben, szintén kettőt a Bethlen Gábor utca 47. szám alatti tömbház mellett (ezek már egy korábbi viharban megsérült egyedek), a Tamási Áron utca 6. szám mellett egyet, a Függetlenség 57. közelében három tuját, a Béke utca 2.-nél egy fenyőt, valamint a Tomcsa Sándor utca 5. szám melletti zöldövezetben egy fenyőt vágnak majd ki hamarosan. Az összeset a lakószövetségek kérésére teszik, nyomatékosította az illetékes.

„A cél, hogy ezeket a fákat fokozatosan kicseréljük alacsonyabb növésűekre. Minden kivágott fa helyett két, legalább kétméteres csemetét kell ültessen a kérvényező lakóközösség” – sorolta a továbbiakban. Fontos tudni azt is, hogy lakóövezetben az őshonos fafajtákat ajánlják ültetésre: ilyen a kőris, a hárs vagy a juhar.