Megnyitották a tanévet a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán

Iszlai Katalin 2019. szeptember 16., 15:33

Közel 350 alap- és mesterképzéses hallgatót köszöntött hétfőn tizenkilencedik tanévnyitó ünnepségén a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Csíkszeredai Kara. Az elsőévesek a számos jókívánság és megszívlelendő tanács után ünnepélyes eskütételt tettek.

Fotó: Gábos Albin

Tizenkilencedik tanévnyitóját ünnepelte tegnap a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara: a Csíki Moziban tartott eseményen zsúfolásig megtelt a terem, hiszen 341 alap- és mesterképzéses elsőéves hallgató kezdte el tanulmányait.

Igent mondtak

Az ünnepségen elsőként Dávid László, az egyetem rektora köszöntötte a jelenlévőket. Mint mondta,

a Sapientiának két jellemzője van: a bölcsesség és a keresztény értékrend képviselete.

Szintén fontos továbbá, hogy az egyetemen nem egy-egy tantárgyat, hanem értékrendet tanítanak az oktatók, amely kimondottan fontos a mai világban, amikor jelentős változások várnak a fiatalokra. „Az a kihívás ér, hogy a ma létező mesterségek fele el fog tűnni a következő 20-30 évben. Próbálunk segíteni abban, hogy úgy tanítsunk, hogy ne csak elszenvedői legyetek ennek a jövőnek, hanem alkotói. Ezért hiszem, hogy jó választás volt a bölcsesség egyetemére jönni. A keresztény értékrendet pedig onnan láthatjátok, hogy amikor bajba kerültök, mindig lesz valaki, aki segít” – hívta fel az elsőévesek figyelmét a rektor.

Fotó: Gábos Albin

Ezt követően Tóth László főkonzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője arról beszélt, hogy szomorú évfordulója van idén a romániai magyar nyelvű egyetemi oktatás történetének, hiszen 60 éve a kommunista hatalom parancsára felszámolták a kolozsvári magyar nyelvű Bolyai Egyetemet. Ennek következményeként az 1980-as évekre az erdélyi magyar felsőoktatás jelentős mértékben elsorvadt. Kiderült azonban, hogy az 1990 utáni évtizedben sem a rendszerváltás ténye, sem a magyarság jogos igénye nem volt elég ahhoz, hogy új magyar nyelvű állami egyeteme legyen a közösségnek.

Amikor tíz év hiábavaló küzdelmei után a magyar kormány 2000-ben igent mondott a Sapientia egyetemre, akkor az erdélyi magyarságra, önökre, az itt ülőkre is igent mondott.

Ezzel az igennel valósággá vált mindaz, amit 1990 után nem engedtek megszületni, valósággá vált a teljes körű magyar nyelvű felsőoktatás, az önálló felsőoktatás az erdélyi magyarok számára. Azóta a Sapientia bebizonyította, hogy meg tud felelni a sokrétű kihívásoknak, és teszi ezt úgy, hogy sok romániai magánegyetemtől eltérően nem lett olcsó diplomagyár” – húzta alá a főkonzul.

{A}

Ünnepélyes eskütétel

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke úgy fogalmazott, hogy

a Sapientián az alkalmazható tudást sajátíthatják el a fiatalok, ami azért is kimondottan fontos, mert Székelyföldnek tudásra, innovációra és fejlődésre van szüksége.

A továbbiakban Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a hallgatóknak elsősorban az embert és a partnert kell meglátniuk az egyetem oktatóiban, nem az ellenfelet. Emellett

a polgármester arra is utalt beszédében, hogy valószínűleg már nem sokáig lesz az egyetem oktatója, ennek okaként pedig a diákok lelkesedésének, fejlődés iránti vágyának a hiányát nevezte meg.

A polgármester után Pap Levente, az egyetem megbízott dékánja köszöntötte humorosan a gólyákat, majd Mihály Gergő, a Hallgatói Önkormányzat elnöke látta el őket jó tanácsokkal. Végül Kovács Nikolett elsőéves, génsebészet szakos hallgató mondott köszönetet mindannyiuk nevében az előttük álló kalandokért. A köszöntőbeszédek után az elsőévesek ünnepélyes eskütételével folytatódott az esemény, majd Csapai Árpád egyetemi lelkész megáldotta a jelenlévőket és az új tanévet. Az ünnepség közös imával és a himnuszok eléneklésével zárult.