Nem minden esetben számolják újra a nyugdíjakat

Székelyhon 2019. szeptember 16., 11:10

Olvasói panaszra válaszolt a Hargita Megyei Nyugdíjpénztár, amely a tavaly megjelent nyugdíjtörvény módosítása kapcsán osztott meg fontos tudnivalókat szerkesztőségünkkel. A nyugdíjak újraszámolására ugyanis nem jogos minden nyugdíjas, aki szakmai tevékenysége során nehéz munkakörülmények között dolgozott.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Egy olvasónk azt nehezményezte, hogy a 2-es munkacsoportban napi 12 órában dolgoztak legtöbb 10 Celsius-fokban éveken át, és most a nyugdíjtörvény változásával nem kaptak megfelelő tájékoztatást arról, hogy miért nem számolják újra a járandóságukat.

A Hargita Megyei Nyugdíjpénztár szerkesztőségünkbe eljuttatott levelében a panaszokra válaszolva részletesen taglalta a fontos tudnivalókat a nyugdíjtörvény módosításával kapcsolatosan, amely a nehéz körülmények között letöltött szolgálati időt maguk után tudó nyugdíjasokat érinti. A 2018-ban megjelent 221-es számú, a 2010/263-as nyugdíjtörvényt módosító jogszabály a kifizetésben lévő nyugdíjakra és a jövőbeli nyugdíjakra is vonatkozik.

A módosítások a következő esetekre alkalmazhatók.

  • Azokra, akik szolgálati időt valósítottak meg az egykori (2001. április 1. előtti) I-es munkacsoportban, speciális munkakörülmények között. A számukra előírt nyugdíjkorhatár 1-jétől 12 évig csökken a megvalósított évek függvényében, azzal a feltétellel, hogy megvalósították az előírt teljes szolgálati időt.
  • Bizonyos szakmákban dolgozó személyekre, akiknek a tevékenysége speciális munkakörülmények közé van sorolva, és 12 évnél nagyobb korkedvezményben részesülnek, valamint a nyugdíj kiszámításahoz is az általánosnál kisebb szolgálati időt vesznek figyelembe. Ezeket a kedvezményeket akkor kaphatják, ha megvalósítják a törvény által előírt szolgálati időket ezeken a munkahelyeken (például a polgári repülés dolgozói, mozdony- és segéd-mozdonyvezetők, balerinák, táncosok, akrobaták, szólisták).
  • Azokra a nyugdíjasokra, akik részesültek a nyugdíjuk újraszámításában, akiknek 2011. január 1-jéig speciális törvények vagy bírósági döntések alapján az általánosnál kisebb teljes szolgálati idővel volt kiszámítva a nyugdíjuk.
  • Azokra a nyugdíjasokra, akiknek a joguk 2011. január 1. és 2018. augusztus 2. között nyílt meg, és speciális munkakörülmények között, például az alábbi funkciókat töltötték be: polgári repülés dolgozói, mozdony- és segéd-mozdonyvezetők, balerinák, táncosok, akrobaták, szólisták, valamint alagutak, vízi erőművek építői, akik föld alatti tevékenységet végeztek.
Akiknek nem számolják újra

A nyugdíj újraszámolására nem jogosult minden nyugdíjas, aki szakmai tevékenysége során nehéz munkakörülmények között dolgozott – hangsúlyozták a nyugdíjpénztár közleményében. Mint írták, ez a törvény nem vonatkozik azokra, akik 2011 előtt váltak nyugdíjasokká, és megkapták már az évi pontok emelését a korábbi jogszabályok valamelyike alapján.

{A}

Illetve azokra sem, akik 2011 után lettek nyugdíjasok, de más speciális munkakörülmények között dolgoztak, mint amiket előír a nyugdíjtörvény 30-as szakaszának 1-es bekezdésében a d), e) és f) pont, azaz a fentebb felsorolt funkciók betöltői. Az újraszámítást a nyugdíjpénztárak hivatalból végzik, és az újraszámított jogokat idén október 1-jével kezdődően folyósítják.