Turisztikai célpont lesz a Csíksomlyón épülő falumúzeum

Kovács Attila 2019. szeptember 16., 20:00

A székelyföldi falusi gazdálkodás, életforma és a hagyományos mesterségek kelnek életre majd abban a csíksomlyói skanzenben, amelyet egy helyi vállalkozás tervez létrehozni. Övezeti rendezési terv is készült a területre, erről kedden lesz nyilvános vita.

A skanzen tervezett elhelyezése Fotó: Farkas Tamás

Falumúzeum, néprajzi park, skanzen – ezek a megnevezések mind illenek majd arra a kis ,,falura”, amelyben a hagyományos székely életforma elevenedik meg, háztartási és munkaeszközöket, használati tárgyakat lehet megtekinteni, és a népi mesterségek bemutatását is tervezik.

Csíksomlyón, egy magánterületen készül létrehozni egy helyi vállalkozás a 40 székely portából álló ,,települést”, amely várhatóan igazi turisztikai látványosság lesz majd az idelátogatók számára.

Mesterségek bemutatója

A kiválasztott terület a Várdomb panzió mellett található, ott kap helyet majd a skanzen, amely berendezett lakóházakat, illetve a hozzájuk tartozó gazdasági épületeket, csűröket foglal magába. A nyilvánossá vált urbanisztikai tervdokumentáció szerint az épületeket meglévő és ezután elkészülő gyalogutak kötik össze, a zöldövezeteken fákat ültetnek. A néprajzi park tartalmaz még egy körbeépített mesterségbemutató udvart is, ahol székely mesteremberek mutatják meg tudásukat az odalátogatóknak. Ugyanakkor kialakítanak egy konferenciatermet, büfét, illetve szálláshelyek is lesznek. A bejárat a Kájoni János utca felől, a Fodor-ház mellett lesz kialakítva, ott székelykapukat állítanak. A skanzen területe kevéssel több, mint 38 000 négyzetméter, ebből 13 380-at beépítenek, 14 200-on zöldövezet lesz, 10 600-at pedig utak foglalnak el.

{A}

Parkoló is épül

Az övezetet, amelyre rendezési terv készült, délről a Kájoni János utcai lakóházak, nyugatról a Szék útja Csíkpálfalva irányába tartó leágazása, északról a temető és a Szent Péter és Pál plébániatemplom felé vezető földút, keletről pedig a temető határolja.

A rendezési terv tartalmazza az övezet nyugati oldalán 48 személygépkocsi és 4 autóbusz számára helyet biztosító parkoló létrehozását,

a Nagymező utca és a Szék útja kereszteződésénél egy körforgalom kialakítását, valamint a Nagymező utca meghosszabbítását egészen a Csíkcsomortánba vezető megyei úthoz történő csatlakozásig. Ez a meglévő földút kiszélesítését és korszerűsítését jelenti.

Drónfelvételeken a tervezett skanzen területe Fotó: Farkas Tamás

Közvita a tervről

Az említett övezeti rendezési terv dokumentációja megtalálható a csíkszeredai polgármesteri hivatal bejárati hirdetőtábláján, és a szereda.ro oldalon is. Szeptember 17-én, kedden 17 órától közvitát tartanak a tervről a polgármesteri hivatal gyűléstermében, ahová minden érdeklődőt várnak.