Palackokat úsztattak le a Nagy-Küküllőn, a folyó szennyezettségére hívva fel a figyelmet

Fülöp-Székely Botond 2019. szeptember 15., 16:35

Több köbméter szemetet úsztatott le a Nagy-Küküllő Fenyéd és Székelyudvarhely közötti szakaszán az UTCA civil akciócsoport, amely a folyó szennyezettségét igyekezett bemutatni a helyieknek és a hatóságoknak. Két éve is tartottak egy hasonló akciót, ám szerintük azóta nem javult a helyzet.

Fotó: Fülöp-Székely Botond

Az akció részeként Fenyéd és Székelyudvarhely között szedték össze az úsztatható hulladékot, majd engedték útjára a Nagy-Küküllőn, hogy a lakók, illetve a hatóságok is láthassák, mennyire szennyezett a folyó – fejtette ki lapunknak Magyari Lajos, az UTCA civil akciócsoport vezetője.

{A}

Mint mondta, a tapasztalat az, hogy

a folyó Fenyéd és a székelyudvarhelyi ivóvíz-szivattyúzó állomása közötti szakaszán némileg javult ugyan a helyzet az elmúlt két évben, de annál rosszabb a lentebbi részeken.

Fotó: Fülöp-Székely Botond

A legmegdöbbentőbb esetekre éppen az említett létesítmény közelében bukkantak, ahová szemmel láthatóan 40-60 darab gumiabroncsot vittek ismeretlen tettesek. Ezeket a későbbiekben gépi erővel szeretné eltakarítani a szervezet. Szintén ezen a környéken tapasztalták azt, hogy

egy part menti ingatlanon több tíz kutyát tartanak, amelyek ürülékének jó része szintén a folyómederben landol.

„Fontos az állattartás, de azt megfelelően kell végezni. Arra is kell gondolni, hogy egy esetlegesen beteg állat ürüléke a vízbe kerülve másokat is megfertőzhet” – fakadt ki Magyari.

Fotó: Fülöp-Székely Botond

A szervezet elnöke szerint a legtöbb hulladék, ami mederben található, nem úsztatható a vízen, hiszen jórészt textíliákról van szó.

Annyi szemetet láttunk, hogy öt év kellene, amíg azt ki tudjuk takarítani, persze úgy, hogy addig senki sem szemetel. Már többször is kitakarítottuk a folyómedret, de sajnos azt látjuk, hogy még mindig van utánpótlás. Milyen példát mutat az a gyerekének, aki a folyómederben szabadul meg a szeméttől?

– fogalmazott. Egyébként úgy látja, hogy a szemét jó része elsősorban a folyó fentebbi szakaszán lévő településekről származik. Hozzátette ugyanakkor, az is aggodalomra ad okot, hogy még mindig rengeteg rejtett vezetékből szivárog a szennylé a folyóba, ami a bedobált hulladékokkal együtt sokkoló hatással van az élővilágra.

Fotó: Fülöp-Székely Botond

Magyari kijelentette, az emberek mentalitása kellene megváltozzon, környezettudatosabbá kellene váljanak, különben hiábavalóak a folyó tisztántartása érdekében tette fáradozásaik.

A hatóságoktól ugyanakkor ellenőrzéseket várnak el és azt, hogy a lehető legnagyobb büntetéseket róják ki a szemetelőkre.

„A helyi rendőrségre mindig számíthatunk a hasonló esetek felderítésében, de fontos, hogy más illetékesek is csatlakozzanak, hiszen csak így óvhatjuk meg a környezetünket” – magyarázta.

Fotó: Fülöp-Székely Botond

A pillepalackokat és a többi leúsztatott hulladékot egyébként az újjáépített palló környékén kifeszített hálóval fogták fel. Onnan vasárnap kiszedték, majd elszállították az UTCA tagjai.

Fotó: Fülöp-Székely Botond