Kellemes lesz az időjárás a jövő héten is – pont ideális az őszeleji munkálatok elvégzéséhez

Székelyhon 2019. szeptember 15., 15:26

Jövő héten az időszakhoz képest majdnem az egész ország területén melegebb lesz a levegő hőmérséklete, a nappali átlaghőmérséklet 11 és 26 Celsius-fok között alakul, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szeptember 14-20. közötti időszakra vonatkozó agrometeorológiai előrejelzéséből.

Nem kell aggódni, hogy az eső belezavar a pityókaásásba. Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

A nappali csúcsok 18 és 32 Celsius-fok között váltakoznak a mezőgazdasági régiók többségében, a minimumok pedig 4 és 20 fok között alakulnak majdnem az egész ország területén, ennél alacsonyabb hőmérsékletek csak Erdély keleti fennsíkjain lehetségesek – tájékoztatnak a meteorológusok az Agerpres szerint.

A földfelszín alatt 5 centiméterrel a hőmérséklet 12 és 25 fok között alakul, ami optimális az őszi vetések előkészítéséhez, illetve a már elvetett repce és árpa magok kicsírázásához.

Mezőgazdasági szempontból jelentős csapadékra nem lehet számítani az elkövetkező héten. A felső talajrétegben (0-20 cm) a víztartalék alacsony és nagyon alacsony határértéken lesz, a talajaszály mérsékelt, súlyos, vagy rendkívül súlyos lesz az ország legnagyobb részében. A talajnedvesség-tartalom elszigetelten a Bánság északnyugati részében ér el kielégítő értékeket.

{A}

Az ANM szerint ilyen időjárási körülmények között a mezőgazdasági térségek zömében beérik a napraforgó, és egyes vidékeken a begyűjtés is befejeződhet már.

A kukoricát szintén be lehet takarítani országszerte, úgyszintén a burgonyát is az ország legnagyobb részében.

Az említett meteorológiai körülmények kedveznek az őszi mezőgazdasági munkálatok elvégzésének: begyűjtés, a termés elszállítása és elraktározása, a talaj megtakarítása a növényi maradványoktól, szántás, magágy-előkészítés, vetés, stb. – állítják még a meteorológusok.