Újabb erdélyi vívó a Halhatatlanok Csarnokában

Dobos László 2019. szeptember 13., 20:07

Halálának tizedik évfordulóján a szatmári Stahl-Jencsik Katalin bekerült a vívó sportág hírességeinek a csarnokába, a Hall of Fame-be. Ő a nyolcadik romániai vívó, akinek neve szerepel a Halhatatlanok Csarnokában.

Stáhl-Jencsik Katalin Fotó: Vívómúzeum

Jencsik Katalin 1946. július 31-én született Szatmárnémetiben. Egyéni világbajnok, kétszeres olimpiai bronzérmes, kétszeres vb-ezüstérmes és hatszoros vb-bronzérmes tőrvívóként vonult be neve a sportág hallhatatlanjai közé.

{A}

Idézünk férjének, Stahl István szatmári sportújságírónak – Szatmári pengék című könyvéből: „ … a legendás mesternél, Csipler Sándornál kezdett el vívni 14 évesen. Az első sikerekre nem kellett sokat várni, hiszen 1964-ben, 18 éves korában már országos bajnokságot nyert, ezután Gyulai Ilonával és Tasi Zsuzsával Bukarestbe kellett igazolniuk.

Románia (és a világ egyik) legjobb csapata 15 éven keresztül egy kolozsvári és három szatmári magyar hölgy: Szabó-Orbán Olga, Ardeleanu-Tasi Zsuzsa, Jenei-Gyulai Ilona és Stahl-Jencsik Katalin. Fotó: Vívómúzeum

A következő évben ifjúsági világbajnokságot nyert, és még ugyanebben az évben a párizsi felnőtt világbajnokságon ezüstérmet szerzett a román női tőrcsapat tagjaként, ezt a csapatot Gyulai Ilona, Szabó Olga, Stahl Katalin, Ana Pascu és Maria Vicol alkotta.

Stahl-Jencsik Katalin 1980-ban vonult vissza a versenyzéstől, csodálatra méltó pályafutása alatt öt olimpián indult, korszakának egyik legmeghatározóbb vívónője volt.

Szatmári vívólányok az 1960-as évek elején. Balról a harmadik Stáhl-Jencsik Katalin, jobbról az első a Csíkszeredában élő Szakács-Olajos Zsuzsa. Fotó: Vívómúzeum

Sikereit a tehetsége mellett a sok munkának és óriási akaraterejének köszönhette, ugyanakkor végtelenül szerény, kedves ember is volt. Kiváló csapatemberként ismerték.

A legnagyobb sikert a magyar fővárosban, egy magyar színekben induló vívónőt, Bóbis Ildikót megelőzve érte el: 1975-ben a budapesti világbajnokságon egyéni világbajnoki címet szerzett. Stahl Jencsik Katalin életének 63. évében, 2009. november 26-án, hosszú szenvedés után hunyt el”.

Stahl Katalin a második szatmári sportoló, akit az egyik legrangosabb elismerésben részesített egy szakági nemzetközi szövetség. Az első az egykori kiváló tőrvívó Kuki Péter volt.

Stáhl Katalin férjével és Krisztina lányával Fotó: Vívómúzeum

A romániai vívás nyolc sportolója került be eddig a Nemzetközi Vívó-Szövetség (FIE) hírességinek a csarnokában: Laura Badea-Cârlescu, Mihai Covaliu, Papp János, Szabó-Orbán Olga, Ana Pascu, Szabó-Lázár Réka, Kuki Péter és Stahl-Jencsik Katalin.