Nemzetközi rangú fesztivál vendége lesz az udvarhelyi Allegra BaRock zenekar

Molnár Melinda 2019. szeptember 12., 22:05

Hitetlenkedve fogadták a bukaresti meghívást – emlékezett vissza Veress Viktória, a székelyudvarhelyi Allegra BaRock zenekar karmestere. Románia legnagyobb múltú klasszikus zenei seregszemléjén három helyszínen szólaltatnak meg barokk műveket, film- és rajzfilmzenét.

Fotó: Beliczay László

A készület komolysága és a közelgő indulás izgalma egyként kicsendült az örömzenéléséből. Noha alig kezdődött el a tanév, és rövid volt a közös felkészülési idő, „ilyen jó csapattal lehet dolgozni – vallja karmesterük. – Kiváló a hozzáállásuk és szeretik az együttes muzsikálást.”

{A}

A közelmúltban az iskola támogatásával számos városi és megyebéli fellépésük volt, köztük jótékonysági hangverseny is. Legutóbb azzal a reménnyel adtak árva gyermekeknek hangversenyt Csíkszeredában, hogy eljusson hozzájuk is a klasszikus zene. Körükben a diákzenészeknek olyan élményekben volt részük, amilyenek nagy helyszíneken is csak ritkán adódnak.

Fotó: Beliczay László

Miért figyelhettek fel a George Enescu Fesztivál bukaresti szervezői egy kisvárosi művészeti középiskola zenekarára? Fellépéseik telt házasok, a hallgatósága körében népszerű az Allegra BaRock zenekar, ugyanakkor világhálós jelenlétük is naprakész. Veress Viktória úgy véli,

meghívásukat annak is köszönhetik, hogy nem csak klasszikus zenét játszanak.

A hallgatóság számára a barokk-, illetve a filmzene egy lehetőség a klasszikus muzsika megkedvelésére, a művészetisek átélése, odaadása is sokat tesz a produkcióhoz. A csíkszeredai születésű Viktória nem említette, de mert zenekarával „egy hosszabbat léphet”, abban bizonyára szerepe van annak is, hogy a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem hegedű- és karmesteri szakán diplomázott.

Fotó: Beliczay László

A két, múzeumi helyszínen főleg klasszikus művek hangzanak majd el előadásukban, a parlament előtt, a Forrás Parkban szerepet kap a film- és a rajzfilmzene is – sorolta a karmester. A bukaresti fellépés előkészítésének idején nagyon odafigyeltek rájuk a szervezők. A legnagyobb gondot a kiszállások során az útiköltség előteremtése jelenti a zenekar számára. Ezúttal minden költséget a meghívók állnak, a technikai előkészületeknél a világhírű Madrigal-kórus és a Cantus Mundi is támogatja őket. Remélik, hogy a hétvégi fellépések után, hétfőn alkalmuk lesz megnézni a román főváros ikonikus épületeit, és pihenhetnek is egy kicsit. Pénteken indulnak, így csütörtökön délután mindannyian a készület eufóriájában muzsikáltak. Hallgassák őket hasonló örömmel!

Videó: Beliczay László

Helyszínek, időpontok, repertoár

A bukaresti Román Földműves Nemzeti Múzeumának (Muzeul Naţional al Ţăranului Român) udvarán szombaton 11.30 órakor lépnek fel, a Falumúzeumban (Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”) 17 órakor kezdődik. Vasárnap a parlament előtti Forrás (Izvor) Parkban 18.30 órakor kezdődik a szabadtéri hangverseny.

Műsoron lesznek barokk művek: Händel, Purcell, Vivaldi, valamint felcsendülnek a Ratatouille, Az utolsó mohikán, La La Land, Brave, Madagascar, Palladio, illetve Thomas Bergensen: Never give up your dreams – Soha ne add fel az álmaidat! (felvételünkön) című filmslágerek. Koncertmester Frunzea Dávid, az iskola volt növendéke, aki jelenleg Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem hallgatója. Vezényel: Veress Viktória.